Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Küresel piyasalarda artan talebe karşılık hammade arzında yaşanan sıkıntılar bir yandan enflasyon endişelerini tırmandırırken, bir yandan da Bloomberg Emtia Endeksi’nin rekor kırmasını sağladı.

23 enerji, metal ve tarım ürününü takip eden Bloomberg Emtia Endeksi’nin vadeli kontratları pazartesi günü %1,12 yükselişle en son 2011’de kırdığı rekoru egale etti.

Endeks, geçen yıl mart ayında gördüğü 4 yılın en düşük seviyesinden %90’ın üzerinde değer kazanmış durumda.

En sert yükselişler enerji tarafında

Emtia fiyatlarında en keskin yükselişler enerji tarafında görüldü.

Avrupa ve Çin’de yaşanan enerji krizi dünyanın geri kalanını da tehdit ederken, doğalgaz fiyatındaki artış dikkat çekici seviyelere ulaştı. Petrol fiyatları da, OPEC+ üyelerinin kademeli üretim artışlarına devam etme kararı sonrası yaklaşık 7 yılın zirvesine çıktı.

Diğer taraftan koronavirüs pandemisi önlemlerinin dünya genelinde gevşetilmesi ve ekonomilerin açılmasıyla ulaşımda kullanılan yakıt ve üretimde kullanılan emtiaya talep tırmanışa geçti. Ancak aynı dönemde yeni madencilik ve petrol üretimi hız kesti, Çin de tarım ürünleri stoklarını artırıyor, kötü hava koşulları da dünyanın en büyük tarım ihracatçılarını olumsuz etkiliyor.

Alüminyum ve bakır fiyatları arz sıkıntısı ile yükselirken, Brezilya’daki kuraklık kahve şeker fiyatlarını yükseltti. Pamuk fiyatları geçen hafta kötü hava koşullarının etkisiyle 10 yılın zirvesine çıktı.

Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu yaptığı açıklamada spekülasyon amaçlı emtia piyasalarına akan kredilerin önünün kesileceği belirtildi.

Komisyon bankalardan kömür enerjisi, çelik ve demir dışı metal sektörlerindeki finansman ihtiyacını karşılamalarını istedi.

Komisyon bankacılık fonlarının emtia spekülasyonunda kullanılmasının önüne geçileceğini açıkladı.

Komisyon bazı lüks mallarda da benzer spekülasyonları engellemek üzere kredi yasağı açıkladı.

Stratejik rezervlerden satışlar başlamıştı

Çin daha önce emtia rezervlerinde satış kararı da almıştı.

Çin, stratejik rezervlerinden ilk petrol satışını Eylül ayının sonlarında PetroChina’nın birimi Hengli Petrochemical’a gerçekleştirdi. PetroChina yetkililerinden alınan bilgiye göre, Forties ve Qatar Marine ham petrolü PetroChina Dalian’a varil başına 65 dolardan satıldı.

Hükümet, Eylül ayı başlarında yaptığı bir açıklama ile, rezervlerden petrol satışı yapacağını ilk kez kamuoyuna açık bir şekilde duyurmuştu.

Pekin yönetimi ayrıca, ülke çapında üretici fiyatları enflasyonunun Ağustos ayında 13 yılın zirvesine çıkmasına neden olan emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar ile mücadele etmek için rezervlerinden metal satışı da yapıyor.

Çin’de Evergrande’nin ardından yeni bir şirketin tahvil ödemelerini gerçekleştirememesi sektöre yönelik endişeleri artırırken, emtia fiyatlarındaki artış küresel çapta enflasyon kaygılarını tırmandırıyor.

Bu gelişmelerin etkisiyle hisse senedi endekslerinde yeni işlem gününde düşüş yaşanıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi, kayıplarının bir kısmını telafi etmeden önce bir ara yüzde 1,7’ye kadar düştü.

Ham petrol fiyatlarındaki yükselişle enerji sektörü yükselen nadir hisseler arasında yer aldı. Japonya ve Güney Kore borsaları olumsuz ayrışırken, Hong Kong hisse senetleri yükseldi.

Çin borsası resmi tatil nedeniyle kapalı.

Wall Street endeksleri Pazartesi günü sert düştü. S&P 500 yüzde 1,30 geriledi ve 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına indi.

Bu sabah vadeli işlemlerde karışık bir görünüm var. ABD 10 yıllık tahvillere satış gelirken, getiri bu sabah yüzde 1,49’a çıktı. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,23 artıda.

Biden’dan borç tavanı uyarısı

ABD Başkanı Joe Biden, ABD hükümetinin borçlanma için yasal limitini iki hafta içinde aşma riskine sahip olduğunu belirtti ve “ekonomiye doğru ilerleyen meteor” olarak tanımladığı süreç için ABD Senatosu Azınlık Lideri Mitch McConnell’ı suçladı.

Beyaz Saray’da soruları yanıtlayan Biden, ABD’nin borçlanma tavanının aşılmayacağını garanti edemeyeceğini söyledi. “Bu Mitch McConnell’e bağlı” diyen Biden, borç limiti konusunda Cumhuriyetçileri “umursamaz” davranmakla suçladı.

Biden, Cumhuriyetçilerden Demokratların borç limitini askıya alma çabalarını engellemeyi bırakmasını istedi.

Biden, ABD borcunun çeyreğinden fazlasına tekabül eden yaklaşık 8 trilyon dolarlık kısmının, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde gerçekleştiğine işaret etti.

Biden, ABD temerrüde düşülmesinin ABD ekonomisinin “uçurumdan aşağı” düşmesi anlamına geleceğini ifade etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, son olarak Kongre’nin 18 Ekim’e kadar borç limitini yükseltmek veya askıya almak için harekete geçmemesi halinde Hazine’nin nakdinin tükeneceğini belirtmişti.