Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC+ kaynakları, OPEC ve birlikte hareket eden ülkelerin, tüketicilerin piyasadaki sert yükselişi sınırlama baskısına rağmen, Kasım ayında üretimi günde 400 bin varil artırmaya yönelik mevcut anlaşmalarına bağlı kalma konusunda anlaştıklarını açıkladı.

OPEC+ olarak bilinen ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Rusya ve birlikte hareket eden diğer ülkelerin bakanları, petrol politikasını görüşmek üzere online olarak bir araya geldi.

Petrol üretiminin pandemi öncesi seviyelere yaklaşacak olması, petrol gelirlerinin 2018’den bu yana en yüksek seviyede olması ve diğer üyelerin kademeli artış planını desteklemesiyle Suudi Arabistan toplantıda iyi bir konumda bulunuyor.

Bir yetkiliye göre ABD de mevcut arz artış planından memnun.

Petrol talebinde artış bekliyor

OPEC'in Eylül ayında yayımladığı son yayımladığı rapor, dünyada arz açığının gelecek aylarda da devam edeceği sinyali vermişti.

Kurumun aylık olarak açıkladığı raporda, delta varyantı tehdidine rağmen petrol tüketiminin toparlanmaya devam ettiği belirtildi.

Raporda Kuzey Denizi, ABD ve Meksika'da ham petrol üretiminin beklenenden daha düşük olduğu ifade edildi

Raporda küresel ekonomik toparlanmanın yılın ilk yarısında petrol talebini önemli ölçüde artırdığı ancak bu dinamiğin sene sonuna doğru yavaşlayacağı, genel trendin ise olumlu olduğu belirtildi.

Bu yıl için petrol talebi tahmini OPEC dışı ülkelerde yaşanan arz sıkıntıları nedeniyle önceki aya kıyasla günlük 260 bin varil artırıldı.

OPEC 2022 yılı için günlük küresel petrol talebi tahminini 4,2 milyon artırarak 100,8 milyon varile yükseltti. Bu, pandemi öncesi seviyelerin de üzerinde.

OPEC'in petrol üretimi Ağustos'ta günlük 151 bin varil artışla 26,76 milyona çıkmıştı.