Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Dünyanın en eski emtia endeksi olarak da bilinen Emtia Araştırma Bürosu Endeksi (CRB), 2011 yılındaki rekorunu da geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. 19 emtiayı ölçen endeksin yüzde 39’unu enerji, yüzde 41’ini tarım, yüzde 7’sini değerli metaller ve yüzde 13’ünü de endüstriyel metaller oluşturuyor.

1930’lardaki ‘Büyük Buhran’ sonrasında emtia fiyat bilgilerine ulaşmada yaşanan sorunların giderilmesi için gazeteci Milton Jiler Emtia Araştırma Bürosunu kurdu. Jiler tarafından oluşturulan CRB Endeksi’nin ana amacı da emtia fiyatlarındaki dinamik hareketleri ve trendleri yansıtabilmekti. New York Vadeli İşlemler Borsası ise 1986 yılında CRB Vadeli Fiyatlar Endeksini çıkardı.

Bloomberg Emtia Endeksi de Ekim ayında 2011 yılındaki 492 seviyesini geçerek yeni bir rekor kırmıştı. 23 enerji, metal ve tarım ürününü takip eden Bloomberg Emtia Endeksi, geçen yıl mart ayında gördüğü 4 yılın en düşük seviyesinden %90’ın üzerinde değer kazanmış durumda.

Emtia fiyatlarında en keskin yükselişler enerji tarafında görüldü. Avrupa ve Çin’de yaşanan enerji krizi dünyanın geri kalanını da tehdit ederken, doğalgaz fiyatındaki artış dikkat çekici seviyelere ulaştı. Petrol fiyatları da, OPEC+ üyelerinin kademeli üretim artışlarına devam etme kararı sonrası yaklaşık 7 yılın zirvesine çıktı.