Advertisement
ENERJİ ABONE OL

BOTAŞ Doğalgaz Eski Daire Başkanı Arif Aktürk savaş sonrası küresel enerji arzındaki problemler hakkında konuştu.

Bloomberg HT’ye konuk olan Aktürk, Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a ruble ile ödeme gerçekleştirmediklerinden dolayı gaz vermeyi durdurmasının tamamen sözleşmelerin 2022 yılı ile son bulmasından kaynaklı olduğunu belirterek şu an halen akışın devam ettiğini söyledi. Aktürk ayırca, AB ülkelerinin alternatif kaynak arayışı içinde olduklarını söyledi.

Aktürk “Polonya ve Bulgaristan’ın uzun vadeli sözleşmeleri bu yıl sona eriyor. Ödemeler bahane edilerek durduruyorum gibi açıklamalar yapılıyor. Bulgaristan’da yetkili bir arkadaşımla konuştum gaz akışının devam ettiğini belirtti. Türkiye üzerinden Türk Akım’dan Slovenya’ya, Macaristan’a, Romanya’ya giden boru hattından da akış devam ediyor. Dün 28 metreküplük gaz Bulgaristan üzerinden akmaya devam ediyor”dedi.

Avrupa ülkelerinin LGN’ye yatırım yaparak alternatif aradıklarının da altını çizen Aktürk, “Bulgaristan’daki yetkili kişi, müzakerelerin devam ettiğini, alternatiflere bakıldığını aktardı. Alternatif olarak Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki ‘interconnector’ hattını devreye alma süreci devam ediyor. Yapımı devam eden LNG terminali var. Oradan da bir miktar gaz almayı planlıyor Bulgarlar, belki Türkiye üzerinden bir miktar gaz alabilirler. Polonya’da durum farklı Rus gazını almazsa, Almanya üzerinden boru hattını tersine çalıştırabilir. Litvanya ile aralarında bir boru inşası var. 1 Mayıs’ta devreye alacaklarını açıkladılar. Slovenya’dan gaz alabilirler. LGN terminalini devreye alarak alternatif arıyor. Gaz kesintisinin sebebi sözleşmenin sona ermesinden kaynaklı” diye ekledi.