Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enflasyon Nisan'da aylık bazda % 1.69, yıllık bazda % 19.50 olarak beklentinin altında gerçekleşti.

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede enflasyonda düşüş sürecine girilmiş olabileceğini söyledi. Kanlı "bu ay tepe noktayı göreceğimizi düşünüyordum. Bu ayki veriyle enflasyonda inişe başladığımız söylenebilir. Mayıs'ta enflasyonda ciddi düşüş beklemem ama Haziran ayıyla birlikte herhalde düşüş eğilimine girecektir." diye konuştu.






FAİZ İNDİRİMİ OLUR MU?

Enflasyondaki gerileme Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapıp yapmayacağı sorusunu da gündeme getirdi.

Kanlı Merkez Bankası'nın Haziran'da faiz indirimine başlayabileceğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı;

Merkez Bankası nisan ayı toplantısında sinyal verdi ve faiz indirim ihtimali de var dedi. Ama daha sonraki açıklamasında bunun kısa dönemli bir sinyal olmadığını söyledi. Bu konuda kafa karışıklığı oldu.

Haziran ayında kurda da hareket olmazsa Merkez Bankası'nın faiz indirimi niyetiyle toplanacağını düşünüyorum. Faiz indirimi o dönemki koşullara da bağlı. Ama haziranda eğer koşullar uygun olursa indirime başlayacaktır"



"POZİTİF SÜRPRİZ YAPTI"

Gedik Yatırım'dan Üzeyir Doğan Bloomberg HT'ye enflasyon rakamlarının pozitif sürpriz yaptığını beliterek "Bizim beklentimzi aylık % 2.2'ydi. En düşük tahminlerin dahi altında bir rakam gördük. Gıda fiyatlarında daha dengeli bir artış olması da enflasyonu beklentiden saptıran bir etken oldu. Bu aydan sonra işlenmemiş gıda fiyatlarında dengeli fiyat görülme ihtimali enflasyonda düşüş eğiliminin sürmesini sağlayabilir. Yazdan sonra da enflasyon düşüş eğilimini sürdürebilir." değerlendirmesini yaptı.



"ENFLASYONDAKİ 2 RİSK"

Enflasyon üzerindeki 2 riske dikkat çeken Doğan "biri kur, biri enerji fiyatları. Enerji fiyatlarında son günlerde düşüş var. Bu düşüş sürerse enflasyonda baskı hafifleyebilir. Kur da iç siyaset ve dış siyasete bağımlı görünüyor." ifadelerini kullandı.

Ekonomist Güldem Atabay enflasyonda düşüş olsa da hala yüksek seviyede olduğunu belirtti. Atabay "Bunda seçimden önce TL'nin baskı altında tutulmasının yansımaları var..% 30'luk ÜFE'nin her an bu tarafa yansıması olabilir." dedi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimine Haziran'da başlaylabileceğini belirten Atabay "Yıl sonunda %18'in altında TÜFE'yle karşılaşmak sürpriz olur" diye konuştu.