Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Eylül ayında fiyat artışlarının sepetin geneline yayılımı yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Eylül ayında 415 ürünün yer aldığı enflasyon sepetinde 318 maddenin fiyatı arttı. Böylece fiyatı artan ürün sayısı 2021 yılının en yüksek seviyesine çıktı.

Bu yılın Mayıs ayında fiyatı artan ürünlerin sayısı 259'a kadar gerilemişti.

Tüketici fiyatları bazında Eylül'de en fazla fiyat artışı yüzde 33,72 ile kömür ücreti, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 29,6 ile limonda görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay, kömür ücreti artışını yüzde 30,46 ile kıvırcık, yüzde 29,52 ile servis ücreti izledi.

Eylülde fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 28,3 ile yurt ücreti, yüzde 24,25 ile özel üniversite ücreti, yüzde 21,65 ile patlıcan yer aldı.

Enflasyonda yükseliş sürdü

Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 19,58 olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Eylül ayında tüketici fiyat endeksinde bir önceki aya göre yüzde 1,25'lik artış görüldü.

Üretici fiyat endeksi Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 43,96 arttı. Aylık bazda ise üretici fiyat endeksindeki artış yüzde 1,55 olarak gerçekleşti.

Enerji fiyatlarında artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikasını belirlemek için kullandığı ve enerji, gıda, tütün ürünleri, altın, alkollü ve alkolsüz içecekleri barındırmayan çekirdek enflasyon da yüzde 16,62’den yüzde 16,98’e çıktı.

TÜİK verilerine göre, hanehalkı gelirinin yüzde 20’sini gıdaya harcarken yüzde 25’ini konut ve kira masraflarına harcıyor. Alkollü içecek, sigara ve tütün ürünleri ise hanehalkı harcamalarının yüzde 4,3’ünü oluşturuyor.

Hanehalkı harcamalarının beşte birini oluşturan gıdadaki fiyat artışı ise Eylül ayında yüzde 28,79 olurken alkollü içecekler, tütün ve altın fiyatlarındaki artış yüzde 2,92 oldu.

Küresel çapta yaşanan enerji krizinin de etkisiyle enerji fiyatlarındaki yükseliş de Eylül ayında yüzde 22’yi buldu.