Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın Borsa fonlarındaki (ETF) altın miktarı yedi yılın en yüksek seviyesini gördü. Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün piyasalar ve algı üzerindeki etkisi altın talebindeki yükselişte etkili oldu. Altın miktarının birkaç ton daha artması halinde toplam miktar rekor kırabilir.

Altın destekli ETF'lere son giriş öncesinde art arda dört yıl giriş kaydedilmişti. Değerli metalin fiyatı ise neredeyse 2013'ten beri en yükseğine yakın seviyelerde seyrediyor.

Çin'de doğrulanan virüs vakalarının sayısı SARS salgınından etkilenenlerin resmi sayısını geçti. En az 132 kişi hayatını kaybetti.

Altın bu yıl yükselirken ölümcül virüs salgını dünya ekonomisini tehdit ediyor. Yatırım algısındaki dalgalanmalar hisse senedi işlemlerinde volatiliteyi artırıyor.

Ancak altının revaçta olmasının diğer bir nedeni Fed'in para piyasalarındaki gerginliği almak için bilançosunu genişletirken faizlerin büyük bir ihtimalle bir süre düşük kalacağının sinyalini vermesi.

ABD reel faizlerinin mevcut durumda negatif bölgede olması altın tutmanın fırsat maliyetini azaltıyor.

Sydney'de ABC Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, “Koronavirüs ile ilgili durum ilerlese bile altına girişlerin devam etmesini beklemek için iyi sebepler var. Fed'in büyüyen bilançosu, düşük reel faizler, Fed, BoJ ve AMB'nin politika normalleşmesi konusundaki isteksizliği gibi diğer faktörler hala duruyor.” dedi.

Borsa fonlarındaki altın miktarı, Bloomberg tarafından düzenlenen verilere göre Salı günü itibarıyla küresel çapta 2,561.2 ton ile Ocak 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Aralık 2012'de 2,572.8 ton ile zirve görmüştü.