Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IHS Markit'in özel sektör faaliyetlerine ilişkin gösterge olan Euro Bölgesi Bileşik PMI verisi Ocak'ta 47.5'e geriledi. Hizmet sektörü endeksinde ise Mayıs'tan beri en sert ikinci daralma yaşandı.

Satın alma yöneticileri endeksinde (PMI) 50 puanın altındaki değerler sektörde daralma yaşandığının sinyalini veriyor.

Koronavirüs kısıtlamalarından hizmet sektöründekilerden daha az etkilenen imalatçılar, yaşanan zorluklara karşın gelecek 12 aya ilişkin beklentiler konusunda büyük ölçüde iyimser.

Tedarikçi teslimatları verinin toplanmaya başladığı 1997 yılından bu yana en sert artışı yaptı. Ayrıca girdi maliyetlerinde iki yılın en hızlı yükselişi kaydedildi. Geçen ay tüm dünyada fabrikaların kapalı olmasından dolayı söz konusu veriler toplanamamıştı.

IHS Markit baş ekonomisti Chris Williamson, "Euro Bölgesi ekonomisinde çift dipli resesyon giderek kaçınılmaz görünüyor. Düşüşün geçen yılın ilkbaharına kıyasla daha az keskin olması biraz cesaretlendirici. Bu, imalattaki görece istikrarın devam etmesini, ihraç mallarına talebin artmasını ve kısıtlama önlemlerinin geçen yıla kıyasla ortalamada daha gevşek olmasını yansıtıyor." dedi.

Almanya imalat sektörünün desteğiyle büyüme kaydetti, ancak bu büyüme Temmuz'dan bu yana en düşük hızında gerçekleşti. Fransa ve Euro Bölgesi'nin kalanında GSYİH'ler azaldı. Tüm blokta istihdam art arda on birinci ayda da geriledi. Gelecek 12 aya ilişkin işletme beklentileri hizmet sektörü öncülüğünde Aralık'ta zirve yapmasının ardından kötüleşti.