Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre Euro Bölgesi enflasyonu Ekim'de yıllık yüzde 10,7 artarak yükselişini sürdürdü. Bu, 1997'den beri en yüksek seviye.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 10,3'tü. Enflasyon aylık bazda da yüzde 1,2 tahminine karşılık yüzde 1,5 arttı.

Enflasyondaki yükselişte gıda ve enerji fiyatları etkili oldu.

Yine bugün açıklanan veriye göre Euro Bölgesi ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 0,2 büyüdü. Beklenti yüzde 0,1'di. Ekonomi Nisan-Haziran döneminde yüzde 0,8 büyümüştü.

Enerji krizinin şirketler ve hanehalkına olumsuz etkileriyle ekonominin kış aylarında daralması bekleniyor.

Üç ayda 200 baz puan artış

Avrupa Merkez Bankası enflasyonu dizginlemek için son 3 ayda toplam 200 baz puanlık faiz artışına gitmiş ve Aralık'ta da artışların devam edeceği sinyali vermişti. Ancak doğalgaz fiyatlarının rekor seviyeden düşüşe geçmesi ve artan resesyon riski nedeniyle faiz artış hızının azalacağına dair beklentiler de güçlendi.

AMB yetkilileri önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu belirten açıklamalar yapıyor. Son olarak Hollanda MB Başkanı Klaas Knot resesyonun gittikçe daha 'olası' hale gelmesine rağmen Aralık'ta 50 veya 75 baz puanlık artıştan yana olduğunu belirtti.

Yıllıkta en fazla büyüme Portekiz'de

GSYH, üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla İsveç'te yüzde 0,7, İtalya'da yüzde 0,5, Portekiz ve Litvanya'da yüzde 0,4, Almanya'da yüzde 0,3, İspanya ve Fransa'da yüzde 0,2, artarken, Belçika ve Avusturya'da yüzde 0,1, Letonya'da da yüzde 1,7 azaldı.

Yıllık bazda ise GSYH, Portekiz'de yüzde 4,9, İspanya'da yüzde 3,8, İsveç ve İtalya'da yüzde 2,6, Litvanya'da yüzde 2,5, Avusturya'da yüzde 1,8, Belçika'da yüzde 1,6, Almanya'da yüzde 1,1 ve Fransa'da yüzde 1 artarken, Letonya'da yüzde 0,4 geriledi.