Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde ekonomik büyüme, binlerce cana mal olan, işletmeleri ve geçim kaynaklarını vuran pandemi nedeniyle sert bir şekilde durdu.

Euro Bölgesi'nde Perşembe günü açıklanacak ilk çeyrek GSYİH'sinin yüzde 3.7 daralması bekleniyor. Buna göre bölge ekonomisi 2013'ten beri ilk kez küçülerek koronavirüsü kontrol alma çabasıyla gidilen kapanmaların ilk etkilerini yansıtacak.

İçinde bulunduğumuz çeyreğe ilişkin beklentiler ise daha da kötü. Beklentilerdeki bozulma Euro Bölgesi'nde gelmiş geçmiş en kötü resesyonun yaşanabileceğini işaret ediyor.

Fransa, İtalya ve İspanya da tahminlerini açıkladı. Ekonomiyi desteklemek için eşi benzeri görülmemiş ölçüde bir parasal teşvik veren Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü politika kararını açıklayacak.

Bloomberg'ün Ocak anketinde ekonomistler bu yıl yüzde 0.3 çeyreklik büyüme öngörüyorlardı. Ancak kapanmaların en küçük işletmeden en büyük fabrikaya kadar tüm ekonomik birimleri vurmasıyla birlikte durum hızlıca değişti. Yılın ilk yarısında yaşanacak yüzde 11'lik bir daralma, ekonominin son yedi yıllık büyüme katedilen mesafenin neredeyse tamamının kaybedilmesi anlamına geliyor.

Hükümetler Mart ortasından başlayarak kısıtlamaları yavaşça kaldırmayı ve hayatı normale döndürmeyi planlıyor. İkinci bir dalga ihtimaline karşı temkinli hareket edilecek olmasına karşın ekonomistler ikinci yarıda GSYİH'de sıçrama bekliyor. Ancak yine de bu kazanç, ekonominin gördüğü zararı telafi etmeyecek. Bloomberg Economics Euro Bölgesi'nin 2020'de yüzde 8 daralmasını bekliyor.