Advertisement
HABERLER ABONE OL

Euro Bölgesi 2020'nin başında Almanya'daki toparlanma sinyallerine rağmen, zayıf kalmaya devam etti.

Ocak ayında imalat PMI beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, hizmet PMI beklentilerin altında kaldı.

IHS Markit verilerine göre, Euro Bölgesi'nde bileşik PMI, 51.2'lik beklentilere karşın, değişmeyerek 50.9 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayında, imalat PMI 46.8'lik beklentiye karşın 47.8 ile beklentileri aşarken, hizmet PMI 52.8'lik beklentiyi karşılamadı ve 52.2 sevyesinde gerçekleşti.

Fransa'da gerçekleşen grevlerin hizmet sektörünü sarmasının aksine, Almanya'da toparlanma belirtileri görüldü.

Almanya'da bileşik PMI Ocak'ta 51.1 ile 5 ayın zirvesine yükseldi.

Almanya'da IHS Markit bileşik PMI Ocak'ta 51.1 ile 5 ayın zirvesine yükseldi. Endeksteki yükseliş, 2019'daki kötü dönemin geride kaldığına işaret etti. Beklenti 50.5'ti.

İmalat PMI ise 43.7'den 45.2'ye yükseldi ancak daralma devam etti. Endeksin 50'nin altında değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor. Hizmet PMI verisi ise Aralık'taki 52.9 seviyesinden 54.2'ye yükseldi.

Bugünkü veri, ABD - Çin ticaret gerilimin azalmasının da ektisiyle Avrupa'nın en büyük ekonomisinde en kötünün geride kalmış olabileceğini gösterdi.

Fransa'da hizmet PMI sekiz ayın en düşüğüne geriledi

Fransa ekonomisi ise, 2020’nin başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik reformuna karşı gerçekleştirilen toplumsal protestolarla tökezledi.

Hizmet PMI, ekonomistlerin beklentisinden daha fazla gerileyerek, 51.7 değerini aldı ve sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Beklenti 52.2 olması yönündeydi. İmalat PMI ise, 50.6’lık beklentinin hafif üzerinde gerçekleşerek 51 değerini aldı.

Aralık ayında başlayan protestolar, ulaşımı aksattı ve tatil alışverişini de sekteye uğrattı. Perakende zinciri Casino geçtiğimiz hafta, tüketici harcamalarındaki düşüşten dolayı, Fransa’da karının düşeceğini öngördüğünü bildirdi .

Grevler iç ekonomide ve hizmetlerde aksamaya sebep olurken, Ocak imalatçılar için daha iyi bir ay. IHS Markit Endeksi’ne göre, talepte artış ve aktivitede hafif yukarı yönlü hareket gözlemlendi.