Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin Ekim ayı ÜFE verilerini yayımladı. Buna göre Euro Bölgesi üretici fiyatları enflasyonu enerji maliyetleriyle birlikte Ekim ayında dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Buna göre AB'de ÜFE Ekim'de bir önnceki aya göre yüzde 2,5 düşerken bir önceki yıla kıyasla yüzde 31,2 yükseldi.

Euro Bölgesi'nde ise ÜFE Ekim'de aylık yüzde 2,9 azalırken yıllık yüzde 30,8 arttı. Artış hızı hala yüzde 30'un üzerinde olsa da, bu seviye Eylül ayına göre yüzde 10'dan fazla bir düşüşe işaret ederken bu durumun ilerleyen dönemde tüketiciler üzerindeki baskıların zayıfladığını gösterebileceği değerlendiriliyor.

Piyasa beklentiler ÜFE'nin yıllık yüzde 32,1 artacağı yönündeydi. Söz konusu dönemde Euro Bölgesi'nde yıllık bazda üretici fiyatları enerji sektöründe yüzde 65,8 ve ara mallarda da yüzde 17,4 artış gösterdi.

AB ülkeleri arasında ÜFE, Ekim'de yıllık bazda en fazla yüzde 68 ile Macaristan'da, yüzde 59,3 ile Slovakya'da ve yüzde 57,9 ile Letonya'da arttı. Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinde ise yıllık bazda ÜFE, Almanya'da yüzde 35,5, İtalya'da yüzde 33,7 , İspanya'da yüzde 26,2 ve Fransa'da yüzde 24,7 olarak belirlendi.