Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin, çeyrek sonu fonlama ihtiyaçları ve China Evergrande Group’un borç krizine ilişkin endişelerden dolayı piyasalarda artan tedirginliği yatıştırmak için finans sistemine kısa vadeli nakit enjekte etti.

Çin Merkez Bankası (PBOC) 7 ve 14 gün vadeli ters repo işlemleri yoluyla piyasaya Şubat ayından bu yana en büyük tutar olan net 90 milyar yuan (13,9 milyar dolar) verdi. Banka böylelikle, içinde bulunduğumuz ay ilk kez bankacılık sistemine bir günde 10 milyar yuanın üzerinde kısa vadeli likidite sağlamış oldu.

Bu fonlama operasyonu, Evergrande’nin karşı karşıya bulunduğu krizin ülkenin gayrimenkul ve kredi piyasalarının sağlığına ilişkin kaygıları artırması ile birlikte yapıldı.

Evergrande krizine ek olarak, bankaların düzenleyici kuruluşların kontrolüne hazırlanmak için çeyrek dönem sonlarında kredi vermekte isteksiz olmalarından dolayı mevsimsel bir nakit talebi de piyasaları zorluyor.

"Evergrande'nin etkisi büyük olacaktır"

Royal Bank of Canada Asya Döviz strateji müdürü Alvin Tan, “Evergrande’in durumu ve bunun emlak piyasası üzerindeki yansımalarının, Çin’in büyümesi üzerinde diğer düzenleyici kısıtlamalara kıyasla çok daha büyük etkisinin olacağını söyleyebiliriz. Çin Merkez Bankası’nın para piyasalarındaki rahatsızlığı gidermek için harekete geçmesi şaşırtıcı değil” dedi.

PBOC’un bu operasyonları henüz para piyasaları oranlarını düşürmedi. Bankalararası borçlanma maliyetlerinin bir göstergesi olan yedi gün vadeli repo faizi 12 baz puan sıçrayarak yüzde 2,39 ile Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Banka Şubat ayından bu yana ilk kez yedi gün vadeli ters repo ile 50 milyar yuan ve 14 gün vadeli ters repo ile 50 milyar yuan enjekte etti. 10 milyar yuanın ise Cuma günü vadesi doldu.