Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Exxon Mobil Corp., petrol fiyatlarında onlarca yılın en sert düşüşünün gerçekleşmesinin ardından finansal olarak ayakta kalabilmek için yoğun yatırım programının bir bölümünü askıya aldı ve planlı yatırımlarını 2016'dan bu yana en düşük seviyesine indirdi.

Irving, Teksas merkezli Exxon, Salı günü yaptığı açıklamada, bu yılın harcamalarını yüzde 30 kısarak 23 milyar dolara indirdiğini duyurdu.

Her petrol arama şirketi petrol fiyatlarındaki çöküşün etkileri ile nasıl mücadele edeceğini düşünmesine karşın, bu geri çekilme, son dönemde ekonomideki gerilemeye rağmen ağır yatırımlar yaparak geleceği riske atan Exxon CEO'su Darren Woods için özellikle sıkıntılı olacak. Ancak ham petrol fiyatlarındaki sert düşüş o kadar şiddetli ki, Exxon gibi mali gücü yüksek bir şirket bile zorluğu hissediyor.

Diğer büyük petrol şirketleri Royal Dutch Shell Plc, Chevron Corp. ve Total SA temettü programlarını korumak içn hisse geri alımlarını durdurdu. Exxon son piyasa çöküşünün gerçekleştiği 2016 yılında geri alımlardan feragat etmiş ve bunun yerine tüm fazla nakiti temmettü ve yeni projelere aktarmıştı.

Petrolde sert düşüşün başlamasından birkaç gün önce, Woods, diğerlerinin geri çekildiği dönemde gerçekten de piyasaya güvendiklerini söylemişti. Borçlanmadaki büyük artışla birlikte, zaten kuşkulu olan yatırımcılar, ham petrol fiyatlarındaki son düşüşün ardından Exxon'ın borç yükünü nasıl yöneteceğine daha fazla odaklanıyorlar.