Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili bugün Meclis'te açıklama yapacağını söyledi.

Kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ekonomi toplantısı gerçekleştirilmiş ve toplantının ana gündem maddesi emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenleme olmuştu.

Ardından, Bakan Bilgin'in 7yaş sınırı olmayacak' açıklamalarına karşın EYT'de yaş sınırının gündeme gelebileceği belirtildi.

Yaş sınırının kadınlarda 48, erkeklerde 50 olacağı ileri sürüldü.

Gelişmeler üzerine Bakan Bilgin, bugün konuya ilişkin açıklama yapacağını duyurdu.

Bütçeye yükü 250 milyar lira

Öte yandan Bloomberg'e bilgi veren kaynaklara (EYT) ile ilgili düzenlemenin bütçede 250 milyar TL’ye kadar varan yük oluşturacağını hesaplayan hükümet, erkek ve kadınlara yönelik kademeli yaş formülleri üzerinde duruyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesiyle ilgili ilk açıklamalarında Eylül 1999 öncesi işe başlayan kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet süresi şartını yerine getiren ve 5 bin gün prim süresini dolduran herkesin emekliliğe hak kazanacağını söylemişti.

Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında “Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var” demişti.

Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafında yürütülen çalışmalarda, yaş sınırı olmadan yapılacak bir düzenlemenin bütçe ve SGK üzerinde bir anda ciddi bir yük oluşturacağı saptandı. Yetkililere göre bu yük 250 milyar TL’yi aşabilir. Bunun üzerine TBMM’de devam eden bütçe görüşmeleri sonrası Meclis’e sevk edilmesi planlanan düzenleme için farklı yaş formülleri gündeme geldi.

Hesaplamalarda, kadınlar ve erkekler için 50-52 yaşa kadar uzatılacak yaş sınırının, bütçe yükünü 100 milyar TL’den fazla düşüreceğine işaret edildi.

Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptıkları sunumların ardından hükümet son değerlendirmesini pazartesi günkü kabine toplantısında yapacak. Erdoğan’ın toplantı sonrası konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Bugün TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülecek.