Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Bloomberg HT yayınına katılan Faruk Eczacıbaşı teknolojinin gelişimini ‘’Bütün yenilikçi teknolojileri olabildiğince yakın takip ediyorum. Toplumların, bireylerin, kurumların teknolojiyle nasıl bir davranış farklılığı kazanacağı önemli. Donanım, yazılım ve servislerin ardından teknoloji uygulamaları artık hayatımızın her yerine entegre olmuş durumda. Örneğin metaverse ister istemez hayatımızı değiştirecek. Eski kurumların yeni alışkanlıklara adapte olma dönemini geçirmemiz lazım’’ şeklinde özetledi.

"Blokzincir hukuk alanında önemli değişiklikler getirecek"

Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı "Blokzincirin çok önemli değişiklikleri getireceğini göreceğiz. Finans dünyasında etkisini görüyoruz. Ancak hukukun en temel kavramlarından biri olan sözleşmeyi doğrudan doğruya odaklıyor. İnsanlar arası sözleşmeleri denetleyen yapı görevi görüyor. Toplum hayatına dahi değişiklikler getirecek’’ dedi

"Türkiye Bilişim Vakfı 'İyilik İçin Teknoloji' projelerini destekliyor"

Türkiye Bilişim Vakfı’nın desteklediği projelere dair Eczacıbaşı "Türkiye Bilişim Vakfı olarak kar amacı gütmeyen bilişim raporlarımız var, ilgilenenlerin bunları takip etmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Vakfın temel prensibi üretilen projelerin rekabet içerisinde olmaması gereken projeler olması. 'İyilik İçin Teknoloji' kuramlarına uyuyorsa bu projeleri destekliyoruz" konuştu.

Eczacıbaşı yönetici, liderlerde olması gereken yetkinliklere dair "Paylaşımcı olmaları çok gerekli. Yani tüm paydaşları içererek empati özelliğinin eskisinden daha önemli olduğunu düşünüyorum. Sahip oldukları vizyonun bütünlüğünün, çelişkisizliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum" konuştu.

"Hukuk, yönetişim, eğitim altyapısı da teknolojiyle uyumlu gelişim göstermeli"

Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı teknolojinin gelişiminin getirdiği fırsatlar ve riskleri de yorumladı. Eczacıbaşı "İnternetin gelişimiyle sanayi devriminin kapandığını görüyoruz. Arkasında yeni kavramlar, yaklaşımları izlemeye başladık, en sonunda metaverse ile tanıştık. Metaverse’ün de geçmişi var. Bunlar hayat standartlarımızı yükseltti, ulaşım, haber alma alışkanlıklarımızı değiştirdi. Bu inovasyonlar kendi karanlık taraflarını da getirmeye başladı. Bu hızlanmanın ivmesi sertleşti. Bu hızlanma hukuki, eğitim, yönetişim altyapılarını zorluyor çünkü bu disiplinler aynı oranda hızla büyüyemiyor" uyarısını yaptı.

"Sürdürülebilir yaşam için deniz ve ormanlarımızı koruyan yaklaşımda olmalıyız"

Faruk Eczacıbaşı sürdürülebilirliğin önemine dair ‘’Sürdürülebilirlik yeni bir hikaye. Azalan enerji kaynakları artık tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi gerekliliğini hatırlatıyor. Gittikçe daha zorlanılmaya başlanacak. Denizlerimiz, ormanlarımızı korumamız gerekliliğini anlıyoruz. Ekonominin kendisi de değişiyor. Bireylerin, kurumların, ülkelerin bu değişim fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmesi gerek. Kuşaklar değiştikçe daha stratejik önem kazanıyor’’ dedi.