Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen doğal gaz arama ve sondaj çalışmaları hakkında Bloomberg HT Genel Müdürü Ali Can Türkoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Bakan Dönmez, doğal gaz arama faaliyetleri hakkında yaptığı konuşmasında, Fatih sondaj gemisinin en geç şubat başında Türkali-2 kuyusunun sondajına başlayacağını açıkladı. “Hedefimiz 2023'te Karadeniz’deki bu gazı Türkiye’deki iletim sistemine bağlamak.” diyen Bakan Dönmez, Karadeniz’deki doğalgaz rezervinin Türkiye’deki vatandaşların lehine kullanılacağını söyledi.

Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama çalışmalarına da değinen Dönmez, Akdeniz’in muhtelif bölgelerinde 2 senede neredeyse 8 kez sondaj yaptıklarını ve sismik araştırmalar sonunda Yavuz’un nerede yeni sondaj yapacağına karar vereceklerini belirtti.

Türkiye’nin gelecekteki enerji politikası nasıl şekillenecek? sorusunu cevaplayan Dönmez, elektrik üretiminde dışa bağımlılığı yüzde 40’lara kadar düşürdüklerini ve ilk yerli otomobilin pilinde yerli lityum kullanma hedeflerinin olduğunu açıkladı.

Son olarak, Tuz Gölü’nde doğal gaz yer altı depolama projesi hakkında detay veren Dönmez, yazın doğalgaz tüketiminin düşük olduğu aylarda depoları dolduracaklarını belirterek, Silivri ve Tuz Gölü’ndeki yer altı depolarının süratle tamamlanması gerektiğini kaydetti.