Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişiklik yapmadı ve yüzde 0 - 0.25 hedef bandında bıraktı.

Fed, istihdam ve enflasyonda “kayda değer ilave gelişme” görünceye kadar devasa varlık alım programını sürdürerek ekonomiyi desteklemeye devam edecek. Federal Açık Piyasa Komitesi Toplantısı’nın (FOMC) ardından açıklama yayımlayan Fed, aylık varlık alımlarını 120 milyar dolar olarak sürdüreceğini duyurdu.

Bazı ekonomistler Fed’in tahvil alım kompozisyonunu değiştirerek, daha uzun vadelilere kayması gerektiği görüşünü dile getiriyodu. Karar metninde bu yönde bir açıklama yer almadı.

Dolar likiditesi sağlamak için bazı merkez bankalarıyla kurulan swap hattı uygulamasının da Eylül 2021'e kadar uzatılmasına karar verildi.

FOMC metninde, “ekonomik aktivite ve istihdam toparlanmaya devam etti ancak yılın başındaki seviyelerinin oldukça altında kaldı” denildi. Ekonomiye yönelik üç aylık tahminler eylül ayına göre bir miktar iyileşme gösterdi.

Buna göre daha önce 2020 için daralma tahmini yüzde 3,7 olurken bu toplantıda daralma tahmini yüzde 2,4'e çekildi. 2021 büyüme beklentisi ise yüzde 4,2 oldu.

Fed, enflasyon beklentisini 2020 için yüzde 1.2'de korurken 2021 için yüzde 1,7'den yüzde 1,8'e yükseltti.