Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'nin önde gelen ekonomistlerinden, Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers'a göre Fed'in faizleri daha da yukarı taşıma riski söz konusu.

Bloomberg'de katıldığı yayında para politikası ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan Summers, Fed'in enflasyonla mücadele etmek için politika faizini yüzde 6 ya da bu seviyenin üzerine çıkarma riski olduğunu belirtti.

Summers, "Bu benim beklediğim bir şey değil ama Fed faizi yüzde 6 ya da daha üstü bir seviyeye çıkarırsa şaşırmam" diye konuştu.

ABD Merkez Bankası Fed, politika faiz bandını beklentilere paralel şekilde aralıksız dördüncü kez 75 baz puan artırırken, Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonu düşürmek için faizleri gerektiği kadar yükseltmeye hazır olduklarını ancak bunu daha küçük boyutta artırımlarla yapabileceklerini söyledi.

Fed’in politika faiz aralığını yüzde 3-3,25’ten yüzde 3,75-4,00’e çıkarmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Powell, “Son toplantımızdan bu yana gelen veriler, nihai faiz oranlarının önceden beklenenden daha yüksek olabileceğini gösterdi” dedi.

Powell, yatırımcıları sıkılaştırma adımlarının sona ermediği konusunda uyararak, “Yeterince kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz faiz oranlarına ulaşmadan önce daha gidecek yolumuz olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“Faiz artırımlarını sonlandırmayı düşünmek için çok erken” diyen Powell, “Bir sonraki toplantıda veya ondan sonraki toplantıda” faiz artışlarının hızını yavaşlatmanın uygun olabileceğini de sözlerine ekledi.

Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından piyasada faizde zirvenin yüzde 5,10 ile Mayıs 2023'te gerçekleşeceği fiyatlaması öne çıkmıştı.