Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard son dönemde Fed üyelerinin şahin çıkışları karşısında temkinli sayılabilecek bir konuşma yaptı.

Chicago’da National Association for Business Economics’in yıllık buluşmasında konuşan Brainard faiz artışlarının yarattığı global risklerin izlenmesi gerektiğini belirterek zayıflayan dış talebin ABD’yi olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi.

Fed’in uyguladığı birikimli sıkılaşmanın etkisinin gecikmeli olarak görülebileceğini belirten Brainard “Bazı alanlarda etkileri görüyoruz ama birikimli sıkılaşmanın ekonominin geneline yansıması ve enflasyonu aşağı çekmesi zaman alacak. Yüksek derecede belirsizlik var. Ekonomik görünümün evrilmesi ile birlikte küresel riskleri de yakından takip ediyorum” değerlendirmesini yaptı.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans da aynı konferansta Fed’in faiz artışlarında duracağı seviyeye bir an önce gelinmesi gerektiğini belirtirken bu seviyenin neresi olduğuna yönelik ciddi bir belirsizlik olduğunu söyledi.

"Faiz indirimi fiyatlamaları için erken"

Fed 1-2 Kasım’daki toplantıda yeni bir 75 baz puanlık faiz artışına hazırlanırken Brainard’ın aksine birçok üye faiz artışlarının küresel risklerine değinmiyor.

Fed üyelerinin medyan projeksiyonlarına göre yüzde 3-3,25 bandındaki politika faizinin yıl sonunu yüzde 4,4’te tamamlanması bekleniyor.

Goldman Sachs stratejistleri de Fed’in faiz artışlarına son verip indirimlere başlamasını piyasalarda fiyatlamak için çok erken olduğunu belirtiyor.

Aralarında Cecilia Mariotti’nin de olduğu stratejistlere göre Fed’in güvercin bir dönüş yapması için daha fazla makro zayıflık ve getiri eğrisinin kısa tarafında “ciddi” bir düşüş yaşanması gerekiyor.