Advertisement
HABERLER ABONE OL

Wall Street bankaları Fed’in stres testlerinde geçer not almalarının ardından art arda temettü ödemeleri ve hisse geri alım programları açıkladı.

Altı büyük ABD merkezli banka daha önce açıkladıkları temettüyü neredeyse yarısı oranında artıracak. Çeyreklik temettü ödeme planını ikiye katlayan Morgan Stanley bu alanda diğer bankalara öncülük ederken, 12 milyar dolarlık hisse geri alım programı da duyurdu.

Goldman Sachs temettüde yüzde 60 artışa giderken JP Morgan hisse başına 90 sent yerine 1 dolar temettü ödemesi yapacak.

Altı dev bankadan sadece Citi temettü planında değişikliğe gitmedi.

Temettü ödemeleri ve hisse geri alımları yatırımcıların yüzünü güldürse de banka yöneticilerinin ABD Kongresi’nde terlemesine yol açabilir.

Elizabeth Warren gibi progresif demokrat senatörler bankaların pandemi sürecinde biriktirdikleri ek sermayelerin çalışanlara dağıtılması için banka CEO’larına baskı yapmıştı.

Stres testinden geçtiler

ABD’nin büyük bankaları Fed’in bu yılki stres testlerinden başarıyla geçti.

Fed, testlerin sonucunda söz konusu 23 bankanın güçlü sermaye seviyelerine sahip olduğunu ve işsizlik oranının yüzde 10,8’e ulaştığı, Borsanın da yüzde 55 değer kaybettiği ağır bir ekonomik durgunluk senaryosunda kredi vermeye devam edebileceğini açıkladı.

Açıklama, teste tabi tutulan tüm bankaların sermayelerinin, gerekli asgari sermaye seviyelerinin oldukça üzerinde olduğu ifade edildi.

Buna göre bankaların kümülatif ortak sermaye katmanı 1 (CET1) oranı, uygulanan senaryolarda minimum yüzde 10,6 oldu. Fed’in talep ettiği seviye ise yüzde 4,5.

Testler ayrıca bankaların kümülatif $474 milyarlık zararı absorbe edecek sermayeye sahip olduğunu da gösterdi. Böylece Kovid-19 pandemisi nedeniyle temettü ödemelerine ve hisse geri alımlarına yönelik olarak getirilen geçici kısıtlamalar da 30 Haziran itibarıyla kaldırılması öngörülmüştü.