Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed, önümüzdeki bir aylık dönemde 5 trilyon doların üzerinde fon sağlamayı taaahüt ederek, fonlama piyasalarına vermeye hazır olduğu para miktarını artırdı. Bu adım, yetkililerin kısa vadeli finansman faizlerinin yükselmesini önlemek için ne gerekiyorsa yapacaklarının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

New York Fed, bu hafta üçüncü kez miktarını artırdığı repo operasyonları ile, koronavirüs salgının finansal etkilerinin borçlanma piyasalarında ve aynı zamanda ABD Hazine tahvil piyasalarında da sıkıntılar yaratmaya başladığına ilişkin işaretlerin arttığı bir ortamda, üç ay vadeli repo operasyonu ile piyasaya 500 milyar dolar verdi. Banka bu adımı Cuma günü bir ay vadeli repo ile 500 milyar dolar daha vererek tekrar edecek ve öte yandan, önümüzdeki bir aylık dönemde her biri aynı miktarda 10 operasyon daha gerçekleştirmeyi planlıyor.

Bunların yanında Fed'in programladığı kısa vadeli repolarlarla birlikte, piyasaya verilecek toplam tutar 5.4 trilyon doları bulacak. Piyasaya verilecek likidite miktarının artırılma kararı, hisse senetlerine Perşembe günü tekrar sert satışların gelmesinden ve şirketlerin nakit ihtiyaçlarının arttığına ilişkin işaretlerden sonra geldi.

TD Securities kıdemli ABD Faiz stratejisti Gennady Goldberg, "Fed bıçaklı kavgaya uçak gemisi ile müdahale etti," dedi ve "Repo işlemlerinin boyutu buna benziyor" değerlendirmesinde bulundu.

Finans piyasalarındaki kargaşanıın bu hafta etkisini yitirmeden devam etmesi ile ve buna bağlı olarak ABD Hazine tahvillerinin daha önce görülmeyen seviyelere inmesi ve hisse senetlerinin sert düşerek ayı piyasasına girmesi ile birlikte, Fed Pazartesi günü beklenmedik bir şekilde gecelik ve vadeli repo ihalelerinin büyüklüklerini artırdı ve bu artışı Çarşamba günü yineledi.

Halihazırda Yarım Trilyon

Bu noktada, Fed'in çeyrek dönem sonunda kısa vadeli fonlama piyasalarının sorunsuz bir şekilde işlemesi için çalışması ile birlikte, piyasaya vermeyi taahhüt ettiği nakit miktarı 505 milyar dolardı. Öte yandan, Fed, piyasanın potansiyel nakit darlığı ile karşı karşıya kaldığı önceki dönem olan 2019 sonunda 490 milyar dolar enjekte etmişti.

Fed, kısa vadeli faizleri kontrol etek ve baka rezervlerini desteklemek için repo ihaleleri düzenliyor ve Hazine bonosu satın alıyor. Bu çabalar, gecelik repo faizlerinin yüzde 10'a kadar çıktığı Eylül ayından bu yana piyasaların yatışmasını sağladı. Fed ayrıca Perşembe günü yaptığı açıklamada, alımları Hazine bonolarının ötesine taşıyabileceğini kaydetti.

Jefferies ekonomistleri Thomas Simons ve Ward McCarthy, müşteriler için hazırladıkları notta, "Fed'in Eylül ayında fonlama piyasalarındaki sarsıntıdan ders çıkardığı açık; hızlı ve büyük çaplı adım at ve büyük sorunların büyük kısmından kaçınılacaktır" dedi.

Perşembe günü, piyasa yapıcı kuruluşlar, bazı bankaların Fed'in gün içinde erken saatlerde gecelik ve vadeli operasyonlarla yaklaşık 200 milyar dolar vermesi sonucu nakit ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaları ile birlikte, üç ay vadeli repo ihalesinde 78.74 milyar dolarlık talepte bulundu ve bu tutar 500 milyar dolarlık maksimum tutarın oldukça altında kaldı.

Fed'in çabaları işe yarıyor görünüyor. Öğleden sonra, geceli repo faizi, erken saatlerde yükseldikten sonra Fed'in hedef faiz aralığı olan yüzde 1-1.25'e indi.

Credit Suisse stratejisti Jonathan Cohn, "Fed fonlama piyasalarını işlevsel kılmak için gereken neyse onu yapacak ve Hazine tahvil piyasalarındaki likidite darlığından kaynaklanan sorunun farkında," dedi ve "1 ve 3 aylık repo ihaleleri yoluyla toplam 1 trilyon verilmesine piyasa hemen tepki verdi" değerlendirmesinde bulundu.