Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Fed geçen ay başlayan sınırsız parasal genişleme programı altında planladığı Hazine tahvili alımlarının hızını düşürdü. Koronavirüs pandemisi esnasında piyasanın düzgün işlemesini sağlamak için altı hafta boyunca günlük operasyonlarda 1.4 trilyon dolardan fazla Hazine tahvili alan banka, Cuma günü 27 Nisan - 1 Mayıs arasında 10 milyar dolarlık bir tempo ile alım yapacağını açıkladı. 

Bankanın 13 Mart tarihinde başlayan varlık alım operasyonları 19 Mart ile 1 Nisan arasında günlük 75 milyar dolar ile zirve gördü. Alımların ölçeğinin hız kesmesine karşın, bankanın tamamen durup durmayacağı net değil.

Societe Generale ABD tahvil stratejisti Subadra Rajappa, "Piyasaya varlık alımları yoluyla genişlemeci olmaya devam edecekleri ve faizleri düşük tutacakları konusunda güvence vermek istiyorlar. Duracaklarını düşünmüyorum." dedi. Bununla birlikte Rajappa, yetkililerin muhtemelen bir noktada aylık takvime geçeceklerini söyledi.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi açıklamanın ardından yüzde 0.59 idi.

Fed'in planına göre çoğu gün, ya nominal Hazine tahvillerinin ya da enflasyona karşı koruma tahvillerin konu olduğu iki operasyon gerçekleşecek. Ancak 29 Nisan'da bir tek operasyon yapılacak.

Bankanın geçmiş alım takvimi şu şekilde:

                           Yaklaşık günlük hedef      Günlük operasyon sayısı

20 - 24 Nisan       15 milyar dolar                2
13 - 17 Nisan       30 milyar dolar                4
6 - 9 Nisan           50 milyar dolar                5 - 6
2 - 3 Nisan           60 milyar dolar                7
19 Mart - 1 Nisan  75 milyar dolar                6 - 7
18 Mart                45 milyar dolar                7
16 - 17 Mart         40 milyar dolar                6   
13 Mart                37 milyar dolar                6