Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed Pazartesi günü, kötü durumdaki ABD ekonomisini desteklemek için, aralarında borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için sınırsız tahvil alımı ve özel sektöre ve yerel yönetimlere kredi akışını sağlamak için programlar oluşturmak dahil geniş çaplı ikinci dalga tedbir paketi açıkladı.

Fed açıklamasında, "Fed, piyasa işleyişini sorunsuz hale getirmek ve para politikasının daha geniş finansal koşullara ve ekonomiye etkin yansımasını sağlamak için Hazine tahvilleri ve devlet dairelerinin mortgage destekli tahvillerini ihtiyaç duyulan miktarda satın alacaktır ve aynı zamanda devlet dairelerinin ticari mortgage destekli menkul kıymetlerini de alacaktır"" dedi. Fed geçen hafta yaptığı açıklamada, 500 milyar dolar tutarında Hazine tahvili ve 200 milyar dolar tutarında devlet kuruluşlarının mortgage destekli menkul kıymetlerini alacağını duyurmuştu.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi duyuru sonrası sert düştü ve getiri eğrisi yatay hale geldi. Dolar değer kaybederken, ABD endeks vadeli kontratları erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı.

Fed, açıkladığı buı yeni programlarla, çoğu firmalara ve hanehalkına ve aynı zamanda şehirler ve eyaletlerde doğrudan destek niteliğinde bir dizi adım daha atmış olacak.

Wells Fargo'dan George Rusnak, "Hayret, gerçekten hayret," dedi ve "Umarım bu tedbirlerin yanında maliye politikası teşvikleri de gelecektir ve uzun vadede iyi büyüme fırsatları için hazırlanacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Fed böylelikle, tümü birden 300 milyar dolara kadar çıkacak yeni finansman sağlayan programlar oluşturarak çalışanlara, tüketicilere ve işletmelere kredi akışını destekleyecek. Bu desteğin 30 milyar dolarlık kısmı Hazine'nin Borsa İstikdar Fonu'ndan sağlanacak.

MacroPolicy Perspectives başkanı Julia Coronado, "Bu ileriye yönelik büyük bir adım," dedi ve "Özel sektör tahvil piyasasının dahil edilmesi kritikti. Birçok kişi parasal genişlemenin sınırsız olduğunun acıçka belirtilmesine ihtiyaç duyuyordu" şeklinde görüş bildirdi.

Fed, açıklamasında ayrıca işletmelere borç verme programı oluşturarak küçük ve orta ölçeli kuruluşlara destek sağlamayı da bekliyor.

Diğer önemli noktalar:

*Büyük şirketleri desteklemek için iki program daha oluşturuldu: Yeni tahvil ve kredi arzı için Birincil Piyasa Özel Sektör Kredi İmkanı ve mevcut özel sektör tahvilleri için likidite sağlamak amacıyla İkincil Piyasa Özel Sektör Kredi İmkanı.

*Diğer bir program olan Vadeli Varlığa Dayalı Menkul Kıymet Kredi İmkanı, öğrenci kredileri, otomobil kredileri, kredi kartı kredileri, Küçük İşletmeler İdaresi'nce garanti altına alınan krediler ve diğer belli varlıklar tarafından desteklenen varlığa dayalı menkul kıymet arzını sağlayacak.

*Fed ayrıca mevcut Para Piyasası Yatırım Fonu Likidite İmkanı'nı da, aralarında yerel yönetim değişken faizli talep bonoları dahil daha geniş yelpazede menkul kıymetleri içerecek şekilde genişleyeceğini kaydetti. Bu adım eyaletlere ve kentlere mali destek sağlamayı amaçlıyor.

*Son olarak, Fed mevcut Ticai Menkul Kıymet Fonlana İmkanı'nı da, yüksek kaliteli yerel yönetim tahvillerini içerek şekilde genişleteceğini duyurdu. Bu adım da eyaletler ve kentleri desteklemek adına atıldı.

New York'ta Renaissance Macro Research ekonomi müdürü Neil Dutta, "Depresyon Fed'in çok yavaş davrandığı şeklindeydi," dedi ve Bugün pek çok şeyle karşılaşıyoruz. Ancak Fed'in yavaşlığı bunlardan biri değil. Bu cesaret verici" değerlendirmesinde bulundu.