Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD Merkez Bankası, federal fonlama faizinde değişiklik yapmadı.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ekim ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi politika faiz aralığının yüzde 0-0,25’te bırakılması yönündeydi.

Fed, varlık alımlarını azaltmaya Kasım'da başlayacak

Yapılan açıklamaya göre Fed, varlık alımlarını azaltmaya Kasım'da başlayacağını ve varlık alımlarının ayda 15 milyar dolarlık hızla azaltılacağını kaydetti.

Fed, aylık 120 milyar dolarlık mevcut varlık alım programında 15 milyar dolarlık azalmaya gideceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Geçen aralık ayından bu yana ekonominin Komitenin hedeflerine yönelik kaydettiği önemli ilerlemenin ışığında, Komite, net varlık alımlarının aylık hızını Hazine tahvili için 10 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için 5 milyar dolar azaltmaya başlamaya karar verdi. Bu ayın sonundan itibaren Komite, Hazine tahvillerini ayda en az 70 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini ayda en az 35 milyar dolar artıracak. Aralık ayından itibaren Komite, Hazine tahvillerini ayda en az 60 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini ayda en az 30 milyar dolar artıracak."

Fed, karar metninde enflasyonun geçici faktörlerden dolayı yüksek olduğunu, tedarik ve arz dengesizliklerinin fiyatlardaki artışı etkilediğini belirtti. Ekonomik görünümde risklerin devam ettiği vurgulanan metinde, ekonomik toparlanmanın Kovid-19 salgınının seyrine bağlı olduğu açıklandı.

Ankete katılan 49 ekonomistin büyük bir kısmı Fed politika yapıcılarının varlık alım programını daraltmaya başlayacaklarını duyurmasını bekliyordu. Fed’in halihazırda aylık toplam 120 milyar dolar olan varlık alımlarını, Hazine tahvillerinde 10 milyar dolar ve mortgage bazlı menkul kıymetlerde 5 milyar dolar azaltma kararı alması bekleniyordu.

Powell: Faiz artışında sabırlı olacağız

Fed Başkanı Jerome Powell, basın mensupları ile gerçekleştirdiği soru cevap kısmında, arz darboğazlarının ekonomik aktiviteleri kısıtladığını söyledi. Tedarik darboğazlarının gelecek yıla da sarkacağını açıklayan Powell, para politikası araçlarının arz darboğazlarını çözemeyeceğinin altını çizdi.

Powell, varlık alımlarının hızı azalsa bile Fed politikasının ekonomiye güçlü destek sağladığını vurguladığı konuşmasında, bu yıl güçlü ekonomik büyüme beklediklerini ve 2013 yılına göre daha az teşvik ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Yüksek enflasyonun sebebinin pandemi kaynaklı faktörler olduğunu belirten Powell, enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefine doğru yumuşamadığını açıkladı.

Fed Başkanı Powell konuşmasında, faiz artışı ve ABD’deki istihdam konusuna da değindi. “Faiz artışında sabırlı olacağız” diyen Powell, ABD’de tam istihdam seviyesine gelecek yıl ulaşabilecekleri öngörüsünde bulundu.

Fed’in varlık alım azaltımlarını finansal piyasaların beklediği düzeyde gerçekleştireceğini ve faiz artırımları konusunda sabırlı davranacağını açıklaması sonrası küresel borsalar rekor seviyelere yaklaştı.

MSCI Dünya Endeksi yüzde 0,12 yükselişle tarihi zirvesine ulaştı. ABD’de S&P 500 endeksi günü yüzde 0,65, Nasdaq 100 de yüzde 1’in üzerinde tırmanışla günü rekorda tamamladı. Dow Jones ve Russell 2000 de rekor tazeledi. Bu sabah vadeli işlemlerde yükseliş sürüyor.

Asya’da Japon Nikkei, Çin CSI 300 ve Güney Kore endeksleri artıda.

Fed kararının ardından ABD’de getiri eğrisi de dikleşti.

Quadratic Capital CIO’su Nancy Davis, varlık alım azaltımının başlamasının mantıklı olduğunu ve bu sürecin getiri eğrisinin dikleşerek normalleşmesini sağlayacağını öngördü.

Bu arada ABD Hazinesi 5 yılı aşkın bir sürenin ardından ilk kez uzun vadeli tahvillerde çeyreklik satış tutarını azalttı. Dün 5 baz puan yükselişle kapanan ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 1,60’ın hemen altında, yatay.

Piyasa ilk faiz artışını Temmuz'da bekliyor

Fed kararının ardından tahvil piyasasındaki enflasyon beklentileri yükselirken, traderların ilk faiz artırım zamanlamasına ilişkin beklentileri değişmedi. Buna göre ilk artırım Temmuz ayında öngörülüyor ve 2022 sonuna kadar yaklaşık 55 baz puan artırım fiyatlanıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi dünkü yüzde 0,3’lük düşüşün ardından bu sabah 1.160 seviyesinde, fazla değişim göstermedi.

Fed'de varlık alımlarında takvim ve azaltım hızı belli oldu

Fed, Çarşamba günü tamamlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında her ay 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu.

Buna göre Fed aylık Hazine tahvili alımlarını 10 milyar dolar, ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını da 5 milyar dolar azaltacak.

Fed bu azaltımlarının tutarının ilerleyen aylarda artırılması konusunda da kapıyı açık bıraktı. Politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-yüzde 0,25 aralığında sabit bırakan Fed, enflasyonun geçiciliği konusunda daha az özgüvenli ifadeler kullandı.

Fed açıklamasında, “Enflasyon, büyük ölçüde geçici olması beklenen faktörleri yansıtacak şekilde yüksek” denildi. Bir önceki ayın FOMC açıklamasında “geçici olması beklenen faktörler” ifadesi yerine doğrudan “geçici faktörler” ifadesi kullanılmıştı. Açıklamada, “pandemiye ve ekonominin açılmasına bağlı arz ve talep dengesizliklerinin bazı sektörlerde oldukça yüksek fiyat artışlarına katkı sağladığı” belirtildi. Mevcut azaltımlar varlık alımlarının sonlanmasıyla 2022’nin ikinci yarısında faiz artırılmasının önünü açıyor.

Powell: Azami istihdama ulaşmak için almamız gereken yol var

Bununla birlikte kararın açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell faiz artırma konusunda sabırlı olabileceklerine inandığını ama harekete geçmeleri gerektiğinde “tereddüt etmeyeceklerini” vurguladı. Powell, varlık alım azaltımının yakın zamanda faiz artırılacağı anlamına gelmediğine, istihdam piyasasında daha fazla iyileşme görmek istediklerine işaret etti. Powell, “Azami istihdama ulaşmak için hala almamız gereken bir yol var. Gördüğümüz enflasyon sıkı istihdam piyasası kaynaklı değil” dedi.