Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu akşam açıklanacak Fed toplantı tutanakları, Eylül'deki faiz artırımının boyutuna dair sinyal verebilir.

Fed yetkililerinin 75 baz puan faiz artırdığı 26-27 Temmuz toplantısına ilişkin tutanaklar bu akşam yayınlanacak. Tutanaklarda Eylül'deki faiz artırım miktarına dair sinyaller aranacak. Enflasyonun tahminlerden fazla gerilemesi ve istihdam piyasasının güçlü seyri nedeniyle piyasalarda 50 veya 75 baz puan faiz artışı olacağına dair farklı görüşler mevcut.

ABD Merkez Bankası 2 ay üst üste 75 baz puanlık faiz artırımı yapmış, böylece 1980'li yıllardan beri en hızlı sıkılaşma döngüsü gerçekleşmişti. Fed yüksek enflasyonu dizginlemek için Mart ayından beri sıkılaşma politikasını sürdürüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell Temmuz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yüksek montanlı bir artışın Eylül toplantısında da masada olacağını açıklamıştı.

Bank of America New York ABD Ekonomisti Michael Gapen "Eğer tutanaklarda yeni bir bilgi olursa bu 'küçük miktarlı artış mı olacak, yoksa daha büyük bir artış için kapılar açık mı?' sorusu temelinde olacak. Fayda/maliyet analizi, küçük montanlı faiz artışı olması yönünde evriliyor ve enflasyon da bunu destekliyor. Ancak eğer istihdam verisi yine güçlü gelirse 75 baz puanlık faiz artırma ihtimali de masada olur" değerlendirmesini yaptı.

Fed yetkilileri yaptığı açıklamalarda önceliklerinin 40 yılın zirvesindeki enflasyonu düşürmek olduğunu sıkça vurguluyor.

ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz'da 528 bin artarak tahminleri ikiye katlamıştı. İşsizlik oranı da yüzde 3,5 ile pandemi öncesi seviyelere gerilemişti. Bu veri, 75 baz puan artış beklentisini de güçlendirdi.

Ancak Temmuz'da enflasyonun yıllık yüzde 9,1'den yüzde 8,5'e gerilemesi bu tahminlerin düşürülmesine ve piyasalarda 50 baz puanlık faiz artışı beklentisine yol açmıştı.