Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed yetkilileri, son politika toplantısında, faizlerde değişikliğe ilişkin sabırlı yaklaşımın "bir süre için" uygun olacağını düşündüklerini kaydetti ve çoğu yetkili Başkan Jerome Powell'ın enflasyonda son dönemde görülen düşüşün muhtemelen geçici olduğu yolundaki görüşünü paylaştıklarını vurguladı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü Washington'da açıklanan 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının tutanaklarında, "Üyeler, federal fon faizinin (gösterge faiz) hedef bandına yönelik gelecekteki ayarlamaları belirleme konusunda sabırlı bir yaklaşımın muhtemelen bir süre için uygun kalmaya devam edeceğini düşünüyor" denildi.

ABD hisse senetleri, tutanakların Powell'ın politika toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında verdiği mesajı güçlendirmesinin ardından düşük kalırken, Hazine tahvilleri kazançlarını korudu. Powell bu basın toplantısında, faizin mevcut seviyesinin uygun olduğunu ve faizi herhangi bir yönde hareket ettirmek için sebep olmadığını söyledi. Tutanaklar ayrıca, yetkililerin, Başkan Donald Trump'ın Çin'den ithalata tarifefeleri yükseltme kararından önce, ABD'nin 2019 yılı ekonomi görünümü için iyimser olduğunu da gösterdi. Yetkilileri öte yandan tahvil portföyünün gelecekteki kompozisyonunu da tartıştı.

Tutanaklarda, "Katılımcıların çoğu enflasyonda son dönemde görülen gevşemenin muhtemelen geçici olduğu görüşünde ve katılımcılar genellikle politika ayarlamalarına sabırlı yaklaşımın muhtemelen ekonomik faaliyetin süregelen genişlemesi, güçlü işgücü piyasası koşulları ve komitenin simetrik % 2 hedefi yakınındaki enflasyon ile uyumlu olacağını düşünüyor" denildi.

Fed'in fiyat baskılarını takip için tercih ettiği gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen gösterge, güçlü ekonomik büyüme ve sıkı işgücü piyasasına rağmen Mart ayında yıllık bazda yüzde 1.6 artışa yavaşladı.

FOMC söz 30 Nisan-1 Mayıs toplantısında gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 2.25-2.50 bandında bırakmış ve gelecekteki faiz hareketleri konusunda "sabırlı" olunacağı taahhüdünü tekrarlamıştı. Komite'nin bir sonraki toplantısı 18-19 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Fed yetkilileri ayrıca Fed uzmanlarının merkez bankasının portföyünün vade kompozisyonunu ayarlamaya yönelik iki yaklaşımın sunumuna değerlendirdi.