Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Koronavirüsün neden olduğu ekonomik kriz nedeniyle 15 Mart'ta politika faizini sıfıra yaklaştıran Fed, Pazartesi günü konuşan iki Fed yetkilisine göre Avrupa'da ve Japonya'da denenen negatif faiz oranlarının kullanılmasını beklenmiyor.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, "En iyi ihtimalle, üzerinde daha fazla çalışmalıyız. Ancak bunun ABD'de kullanacağımız bir araç olmasını beklemiyorum." dedi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise "Ben negatif bölgeye girilmesinden yana değilim." dedi.

Traderların Fed fonlama oranı vadeli piyasalarında geçen hafta faizin sıfırın altına çekilmesini fiyatlamasıyla birlikte iki yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi rekor düşük seviyeye gerilemişti.

Fed Başkanı Jerome Powell, eksi faiz fikrini devamlı olarak reddederken, ABD merkez bankacıları da aynı mesajı yıllarca tekrar etti.

Atlanta Rotary Club'a konuşan Bostic negatif faiz fikri için "şu an üzerinde düşünmeye hazır olduğumundan uzak" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Fed yetkililerinin bir kriz esnasında tüm araçları düşünmesi gerektiğini ve merkez bankasının olası bir tedaviyi masadan kaldırmayacağını söyleyen Atlanta Fed Başkanı, "Ancak bana göre eksi faiz en zayıf araçlardan biri ve gerçekten bunu yakın bir zamanda destekleyeceğimi düşünmüyorum." dedi.