Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, politika yapıcıların yılın ikinci yarısında koronavirüs kaynaklı süregelen riskleri hafifletmek ve ABD ekonomisini daha derin bir hasardan korumak için ekonomiyi kademeli olarak yeniden açmak ihtiyacında olduğunu söyledi.

Bullard, Çarşamba günü CNBC televizyonuna verdiği mülakatta, "Kapalılık durumu sonsuza dek süremez, zira eğer sürerse ve yılın ikinci yarısında da epey devam ederse, finansal krize girme veya hatta bunalım senaryosu riski var," dedi ve "Ve eğer bu olursa, sağlık sonuçlarının bile daha kötü olabileceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

ABD merkez bankası geçen hafta gösterge faizi değiştirmeyerek sıfır seviyesinin hafif üzerinde bıraktı ve merkez bankasının kredi akışını sürdürmek için Mart ayından beri açıkladığı dokuz acil kredi programının bazılarını genişleterek krize yönelik tarihi tepkisini sürdürdü.

St. Lous Fed Başkanı, Çarşamba günü açıklanan ve özel sektörde Nisan ayında kamu sağlığını korumak için ekonominin kısmi kapanmasından dolayı 20 milyondan fazla kişinin işini kaybettiğini gösteren verinin kendisini şaşırtmadığını kaydetti.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Cuma günü açıklanacak resmi işsizlik oranı verisinin Mart ayındaki seviyesi olan yüzde 4.4'ten yüzde 16'ya çıkmasını bekliyorlar.

Bullard, "İstihdam raporu bugüne kadar en kötü veri olacak," dedi ve ekonominin kapalı kaldığı dönemde işsizlik oranın muhtemelen yüzde 20 ya da daha üzerine çıkarak "aşırı yüksek" seviyelere ulaşabileceği tahmininde bulundu. Bullard, ancak bu oranının yıl sonuna kadar tek hanelere inebileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Bullard'ın bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunmuyor.