Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, durgun enflasyonun Fed'e borçlanma maliyetlerini düşük tutma ve daha fazla çalışanı işgücü piyasasına getirme olanağı sağladığını söyledi.

Daly, University of California, Berkeley’in küresel ekonomik sorunlar konulu bir konferansında yaptığı konuşmada, "Politika faizini genişlemeci tutabilir ve aynı zamanda deneysel olarak tam istihdamı bulabiliriz. Bunların ücretler ve fiyat enflasyonu üzerindeki etkilerini göstermesini bekleyerek, durgun enflasyon baskıları sorununu çözebilir ve tekrar hedef seviyeye yükselebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Fed geçen ay gösterge faizi bu yıl üçüncü kez çeyrek puan düşürerek yüzde 1.50-1.75 aralığına indirdi. Fed Başkanı Jerome Powell faiz indirimlerini, yavaşlayan küresel ekonomi ve jeopolitik ve ticaret belirsizliklerine karşı bir sigorta politikası olarak tanımladı. Faiz indirimleri ayrıca inatçı bir şekilde Fed'in hedef seviyesi olan yüzde 2'nin altına seyreden enflasyonu desteklemek için de yapıldı.

Bunun yanında, ABD ekonomisi ılımlı büyümesine devam etti ve işsizlik oranı yüzde 3.6 ile yaklaşık 50 yılın en düşük seviyesi yakınında kaldı.

Powell, öte yandan, Fed'in gösterge faizi, ekonomik görünümde "somut" bir değişiklik olmazsa bir süre değiştirmeyeceğini işaret etti.

Daly, Cumartesi günkü konuşmasında Fed'in son faiz indirimlerinden doğrudan bahsetmedi, ancak düşük faizlerin finans piyasalarında maliyeti yüksek dengesizlikler getirdiği yolunda fazla işaret olmadığını söyleyerek, faiz indirimlerine karşı olan Fed yetkililerinin dile getirdiği endişelere katılmadığını gösterdi.

Reuters