Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, imalat sektöründe son dönemde görülen zayıflığın, ABD ekonomisinin temel göstergelerinin güçlü olduğu dikkate alındığında, kendisini tekrar faiz indirimine gidilmesi için henüz ikna etmediğini söyledi.

Piyasalar, bu hafta açıklanan verilerin hayalkırıklığı yaratmasının ardından, 29-30 Ekim'deki Fed toplantısında faiz indirimine ilişkin bahislerini yükseltti. ABD'de ISM imalat endeksi 10 yılın en düşük seviyesine indi ve özel sektör istihdam artışı beklentilerin altında kaldı.

Evans, Perşembe günü Bloomberg Television'a verdiği mülakatta, tüketici harcamalarının ve işgücü piyasasının güçlü kaldığını söyledi ve Ekim toplantısı için ise, "Karar konusunda açık fikirliyim" dedi.

Evans, "Bu noktada bir tane daha faiz indirimi doğru bir karar mı değil mi, bence, toplantıya yaklaşıyoruz ve göreceğiz," dedi ve "Soru, ne kadar genişlemeci olmaya ihtiyaç duyduğumuz. Şu anda bu halen bir risk yönetimi" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de bu hafta önemli verilerden biri daha geliyor. Çalışma Bakanlığı Cuma günü TSİ 15:30'da Eylül ayı tarım dışı istihdam verisini açıklayacak. Fed'in ekonomik görünümü değerlendirmek için baktığı kilit verilerden biri olan tarım dışı istihdamın, Eylül ayında, Ağustos ayındaki 130,000'lik artışın ardından 148,000 artması bekleniyor.

Evans, "Oldukça iyi bir büyüme görünümü var," dedi ve "Soru, belirsizlikleri ve yolumuz üzerindeki şokların bazılarını aşıp büyüme yoluna girip girmeyeceğimiz" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz ve Eylül aylarındaki faiz indirimlerini destekleyen güvercin üyelerden biri olan Evans, enflasyon görünümü konusunda endişeli olduğunu ve uzun süreli hedef altı kalışını dengelemek için enflasyonun bir süre yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmesi gerektiğini sözlerine ekledi.