Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dallas Fed başkanı Robert Kaplan, koronavirüsün ABD'de yayılma hızının önemli bir faktör olacağını ve politika yapıcıların bu ay gerçekleştireceği toplantıda diğer bir faiz indirimine ihtiyaç duyulup duyulmayacağı konusuna ağırlık vereceğini söyledi.

Kaplan Perşembe günü Bloomberg TV'den Kathleen Hays'a verdiği mülakatta, teşhisi konulmuş vaka sayısındaki artışı çok çok dikkatle izleyeceğim," dedi ve "Önümüzdeki 10 gün ila 2 haftalık sürede, asıl gelişmelerin ne olduğunu görmek durumunda olacağız. Bu kilit bir faktör olacak. Evet, uygun olanı ve bekleyip beklemememiz gerektiğini değerlendireeğim" şeklinde görüş bildirdi.

Kaplan, koronavirüs salgınının ABD'nin rekor uzunluktaki büyümesi için tehdit oluşturması ile birlikte, ABD merkez bankasının Salı günü 2008'den bu yana ilk kez yaptığı 50 baz puanlık acil faiz indirimini destekledi.

Ancak yatırımcılar bu faiz indiriminden fazla etkilenmediler ve hisse senetleri bu hafta Fed'in 17-18 Mart'taki Federal Açık Piyasa Komtiesi (FOMC) toplantısında tekrar faiz indirimine gideceği beklentisi ile sert düşüş gösterdi.

Virüsün ABD'de yayılması ile birlikte, yatırımcı güveni oldukça sarsıldı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Perşembe günü yüzde 3 daha düşerken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri yüzde 0.9'a akdar indi ve dolr yen karşısında sert düştü.

Bu yıl FOMC toplantılarında oy hakkına sahip olan Kaplan, piyasa tepkilerinden dolayı rahatsızlık duymadığını, zira kendi hedefinin bugünkü finansal koşullarla alakalı olmadığını söyleyerek, para politikasının volatiliteyi gidermenin bir aracı olmadığını sözlerine ekledi. Bundan ziyade, virüsün etkisinin daha geniş bir şekilde yayılması ile birlikte, düşük faizlerin finansal koşullarda gelecekte meydana gelebilecek sıkışmaların dengelenmesine yardımcı olabileceğini belirtti.