Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ABD merkez bankası Fed'in, görünüme yönelik aşağı riskler göz önüne alındığında ekonomiye destek sağlaması gerektiğini ve ekonominin henüz kaç tane daha faiz indirimine ihtiyaç duyduğunun belirsiz olduğunu söyledi.

Fed'in en açık sözlü güvercin üyelerinden biri olan Kashkari, "Ekonominin daha fazla riskler göstermesi, işletme yatırımlarının yavaşlaması, küresel ekonominin yavaşlaması ve enflasyonun hedefimizin altında seyretmeye devam etmesi ile birlikte, benim mesajım açık: Ekonomiyi desteklemeliyiz, frene basmamalıyız" dedi. 

Fed'in son yıllardaki sıkılaştırma kararlarına muhalefet eden Kashkari, Prior Lake, Minnesota'da yaptığı konuşmada, "Faizleri düşürdüğümüz için mutluyum. Faizleri yükseltmemiz gerektiğini düşünmüyorum," dedi ve "Kaç kere daha faiz indirmeliyiz? Henüz bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İşletmelerin ABD'nin ticaret politikalarına ilişkin belirsizliğin arttığı ve küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu bir ortama daha temkinli davranmasıyla birlikte, bir zamanlar oldukça parlak bir seyir gösteren işgücü piyasası hızını kaybediyor ve veriler hizmet ve imalat sektörlerinde faaliyetin zayıfladığını gösteriyor. Bu gelişmeler, Eylül ve Temmuz'dakilerin ardından Fed'in bu ayki toplantısında da faiz indirimine gitme beklentilerini güçlendiriyor.

Kashkari'nin bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunmuyor, ancak Minneapolis Fed Başkanı bu hakka 2020'de kavuşacak. FOMC'de daha şahin tutum takınan 2 politika yapısının ise 2020'de oy hakkı olmayacak.