Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, bankanın Mart ayı politika toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Büyümenin beklenenden fazla yavaşladığını söyleyen Fed Başkanı, sıkılaşan finansal koşulların ekonomiyi daha az desteklediğini ifade etti.

Perakende satışların toparladığını belirten Powell, "2019 büyümesinin yüzde 2 seviyelerinde olacağını öngörüyoruz." dedi.

Powell, petrol fiyatlarının manşet enflasyonu geçici olarak yüzde 2'nin altına çekeceğinin altını çizdi.

Fed'in sabırlı yaklaşımını koruyacağını dile getiren Fed Başkanı, bilanço konusunda da açıklamalarda bulundu.

"Bilanço normalleşmesini revize ettik." diyen Powell, normalleşmenin kademeli olacağını vurguladı. Powell, "Bilanço kompozisyonu konusunda henüz bir karar vermedik." dedi.

"Rezervlerin daha fazla düşmemesi gerektiğini düşünüyoruz." diyen Powell, portföyün esas itibariyle hazine tahvillerinden oluşmasına karar verildiğini ifade etti.

Ekonomik görünümün oldukça iyi olduğu değerlendirmesinde bulunduklarını belirten Powell, ekonomik temellerin hala çok sağlam olduğunu söyledi.

Avrupa ekonomisinin önemli ölçüde yavaşladığı ancak durgunluk beklemediklerini dile getiren Fed Başkanı, Çin ekonomisinde dengelenme beklediklerini ifade etti ve ABD'nin uyguladığı ek gümrük vergilerinin ekonomik büyüklüğe kıyasla düşük olduğunu ekledi. Powell, Brexit ve ticaret görüşmelerinin risk oluşturduğu söyleyen Powell, küresel yavaşlamanın Fed için sorun olabileceğini belirtti.

Faizlerin Fed için an politika aracı olduğunu vurgulayan Fed Başkanı, verilerin bir politika adımını, herhangi bir yönde hareket etmesini gerektirecek bir sinyal vermediğini söyledi. Powell, "Şu an Fed için beklemek, izlemek ve görmek için iyi bir zaman." dedi.

Vergi ve harcama politikalarının geçen yıl talebi desteklediğini belirten Powell, Aralık'ta perakende satışların diğer verilerle uyumlu olmadığını ifade etti.

Powell, "Finansal istikrarın eskisi kadar kırılgan olduğunu düşünmüyoruz." dedi.

Bankaların ekonomideki herhangi bir soruna karşı artık daha dirençli olduğunu söyleyen Fed Başkanı, bilanço/GSYİH oranının yıl sonunda yaklaşık yüzde 17 seviyesinde olacağını belirtti.

Powell, Fed'in bilançosunun 3.5 trilyon doların biraz üzerinde olabileceğini ifade etti.

"Yüzde 2 enflasyon hedefimizi ikna edici şekilde gerçekleştirdiğimizi hissetmiyoruz." diyen Fed Başkanı, merkez bankalarının aşağı yönlü risklere tepki vermek için daha az alanının olduğunu söyledi.

"Zayıf enflasyon sabırlı yaklaşımımızın nedenlerinden biri." diyen Powell, bankanın enflasyon hedefini gerçekleştirme konusunda açık fikirli olduğunun altını çizdi. Ücretlerdeki artışın enflasyon açısından sorun yaratmadığını ifade etti. Powell, "Beklemedeyiz. Çünkü para politikası iyi bir yerde." dedi.

Powell'ın açıklamasına göre bilanço daraltma operasyonu Mayıs'ta yavaşlamaya başlayacak.