Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed), Başkan Jerome Powell'ın ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde, Kovid-19 ile Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Gözetimi Yasası'na ilişkin yapacağı sunumun metnini yayımladı.

Powell, merkez bankasının ekonomi düzelene kadar tüm araçlarını kullanmaya ve faizleri sıfıra yakın seviyede tutmaya hazırlıklı olduğunu söyledi.

Powell, "Biz bu zorlu dönemde ekonomiyi desteklemek için tüm araçlarımızı kullanmayı taahhüt ediyoruz. Bu hareketlerin geniş çaplı bir kamu sektörünün sadece bir parçası olduğunun farkındayız. Ekonominin son olayları atlattığından emin olana ve maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefimize ulaşma yoluna girene kadar faizleri bu seviyede tutmayı bekliyoruz." dedi.

Washington'da kanun yapıcıların Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile Salı günü 10:00'da gerçekleştireceği oturum öncesinde konuşması planlanıyor.

Mnuchin'in Senato panelinin internet sitesinde Pazartesi günü yayınlanan konuşmasında "Ekonomik koşulların üçüncü ve dördüncü çeyreklerde iyileşmesini bekliyoruz" ifadesi yer aldı.

Koronavirüsün yayılmasını engelleme çabaları kapsamında, ABD'li işletmeler kapanıp ABD'liler evlerinde otururken Fed, Hazine Bakanlığı ile birlikte çalışarak Mart ortasından bu yana piyasalar ve ekonomi için beklenmedik büyüklükte bir destek sağladı.

Banka faiz oranlarını sıfıra yaklaştırırdı ve dokuz acil borç verme programı açıkladı. Kurumsal şirketlerden belediyelerin kredi piyasalarına kadar tüm piyasayı destekleyerek finansman erişimi konusunda istikrar sağlamaya çalıştı.

Ayrıca Fed Başkanı Kongre'ye 3 trilyon dolarlık yardımın ötesinde daha fazla mali destek verme çağrısında bulundu. Fed'in ihtiyaç halinde daha fazlasını yapmaya gönüllü olduğunu ifade etti.