Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in sürpriz faiz indiriminin ardından koronavirüsün ABD ekonomisi ve tüm dünyada güçlü bir etkisinin olduğunu söyledi.

"Politika yapıcılar zorluğu azaltmak için ellerinden geleni yapmalı." diyen Fed Başkanı, finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirtti.

Powell, "Hastalığın ve buna tepki olarak gelen kepenk indirmelerin ekonomik faaliyet üzerinde kısa vadede ciddi bir etkisinin olmasını bekliyoruz." dedi ve enerji sektörünün stres altında olduğunu sözlerine ekledi.

Enflasyonun bu yıl virüs nedeniyle büyük bir ihtimalle baskılanacağını ifade eden Powell, Hazine tahvili piyasası ve diğerlerinin güçlü stres ve düşük likidite sinyalleri verdiğini belirterek, Fed'in Hazine tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet alımı planladığının altını çizdi.

Planlanan alımların daha genişleyici finansal koşulları getireceğini söyleyen Powell, bu toplantının Salı/Çarşamba günleri için planlanan toplantıya ek olmadığını, onun yerine yapıldığını belirtti.

Fed Başkanı, "Bugün açıkladığımız adımlar ABD'li ailelere ve işletmelere ve alsında tüm ekonomimizin bu zor zamanı geride bırakmasına yardım edecek.

Resesyonun kaçınılmaz olup olmadığı yönündeki soruya "Ekonomi hakkında .eşitli görüşlerimiz var. Kendimizi korumak için aldığımız önlemler ekonomi faaliyeti azaltacak. Etkilerinin ne olacağını ya da ikinci çeyreği ötesinde ne kadar uzun süreceğini söylemek çok zor. Bu bilinemez." şeklinde yanıt verdi.

Powell, ikinci çeyreğin zayıf geçeceğini ve sonrasının belirsiz olduğunu ifade etti.

Negatif faizleri değerlendirip değerlendirmedikleri şeklindeki soruyu "Araç setinin ana unsurları eksi faizler değil, sözlü yönlendirme ve varlık alımları." diye yanıtlayan Powell, "ABD'de negatif faizlerin muhtemelen uygun bir politika aracı olmayacağını düşünüyoruz." dedi.

Powell, faizlerin bir süre sıfır seviyesinde kalacağını belirtti.