Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Aktif Bank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Mustafa Öztürk bankacılığın bugün geldiği noktada, dijital kanallardan uçtan uca en iyi kullanıcı deneyimi ile hizmet sunabilmenin asıl rekabet avantajını oluşturduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Öztürk, “Önümüzdeki dönem ise bankacılık ciddi anlamda en azından bireysel ve KOBİ segmentindeki müşterileri için çok değişecek, çünkü hayatımıza yeni fintechler özellikle de dijital bankalar hızla girecek” dedi.

Pandemi döneminde Merkez Bankası ve BDDK’nın insanların bankalardaki işlemlerini hızlandıracak DOB ve FAST sistemini devreye aldığını kaydeden Öztürk, tüm bu gelişmelerin fintech’lerin varlığını da giderek güçlendireceğini belirtti. Aktif Bank’ın özgün iş yapış biçimi ve farklı sektörlerdeki iştirakleriyle Türkiye’nin en büyük finansal teknolojiler ekosistemi olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Öztürk, “Önümüzdeki dönemde fintech ekosistemindeki konumumuzu daha büyük bir avantaja çevirerek, iştiraklerimizin ve bankamızın birbirini beslemesine daha fazla alan açarak, bu sistemin en başarılı örneklerini ortaya koymayı hedefliyoruz” diye konuştu.


‘Passo uygulamasını Super APP’e dönüştürmek için çalışıyoruz’

Aktif Bank’ın en önemli avantajlarından birininin bugüne kadar bir çok işlemi şube olmadan servis bankacılığına uygun olarak gerçekleştirmesi olduğunu belirten Öztürk şöyle devam etti: “Biz daha çok iştiraklerimiz olan her biri ayrı bir fintech üstünden müşterilerimize görünmez bir bankacılık hizmeti veriyoruz. Bizim için amiral gemisi olan iki tane uygulamamız var. Bunlardan biri N Kolay dijital bankacılık uygulaması diğeri ise Passo Lifestyle uygulaması. Bankamızın müşteri odaklı vizyonu doğrultusunda faaliyet gösteren “N Kolay” müşteri deneyiminde mükemmelliği hedefliyor. N Kolay’ı değişen tüketici ihtiyaçlarına göre ürün ve servisler eklediğimiz bir platform olarak sürekli güncel tutuyoruz. Dijital dünyamızın bir diğer önemli oyuncusu Passo mobil uygulaması ile maçların yanı sıra konserden tiyatroya tüm etkinliklere kolayca giriş sağlıyoruz. Passo uygulamamızı müşteri deneyimi odaklı, kullanıcılarının ortak lifestyle ilgi alanlarına da hizmet sunabilmeyi başaran bir ‘Super App’ (Süper Uygulama) uygulamaya dönüştürmek üzere yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”

‘Teknolojilerimizi ihraç ediyoruz’

Bazı stratejik alanlarda Aktif Bank’ın ihtiyaçlarına göre geliştirilen yazılımları, belirledikleri bölgesel pazarlarda da o bölgeye uygun modelde çalışacak şekilde revize ettiklerini kaydeden Öztürk, “Sahip olduğumuz bilgi birikimini teknolojisi ile beraber ihraç etmeye yönelik çalışmalarda bulunuyoruz. Bu kapsamda, uçtan uca kartlı ödeme sistemleri yönetimi sağlayan hizmetimizin Arnavutluk ve Kosova’da iki bankaya, ayrıca biletleme yazılımımızın da Senegal’e satışını gerçekleştirdik” dedi. Bu faaliyetler kapsamında BKT Arnavutluk ve BKT Kosova bankalarının kartlı ödeme sistemlerinin tüm teknolojik altyapısını bulut uyumlu ve web tabanlı yeni önyüzleri ile yazılmasını sağladıklarını belirten Öztürk, bu çalışmayla birlikte yapay zeka tabanlı sahtecilik tespiti ve tahmini özelliklerinin dahil edilmesi ile yapılan tüm geliştirmelerin, ticari bir ürün paketi halinde ihraç edilebilir hale getirilmesini hedeflediklerinin altını çizdi. “Bu kart paketini güncel teknolojileri kullanan, teknolojik altyapısı modern, yenilikçi ve pazarda rekabetçi bir kart paketi olarak tanımlayabiliriz” diyen Öztürk şöyle devam etti: “Ayrıca yapay zeka destekli sahtecilik tespiti modülü ile kendi kendine öğrenen ve oluşabilecek sahtecilik işlemlerini tahminleyen, senaryo bağımsız bir sistem kurguladık. Kaynak kodları tamamen bankamıza ait olan bu kart paketinin ilk yurt dışı satışını sağlamak üzere anlaşmalarımızı yaptık. Bu projenin tamamlanmasının ardından, hedef coğrafyalardaki bankaların ve finans kuruluşlarının kart paketi ve sahtekarlık tespiti ihtiyaçlarını da karşılamak üzere çalışmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalardan elde edeceğimiz tecrübe ile hem bu ürünlerimizin hem de pazarı olduğunu tespit ettiğimiz diğer uygulamalarımızın ihracına yönelik çalışmalarımız artırarak devam edecek.”

‘Aktif Ventures ile girişimcilere yatırım yapacağız’


Banka olarak girişimcilik ekosistemi ve bu alandaki yatırımlar için de önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Öztürk, yeni kuracakları “Aktif Ventures” oluşumunun çatısı altında girişimcilere yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Nisan ayından bu yana girişimcilerle görüşmeler yaptıklarını ve bu girişimcilere yatırım sağlamanın dışında onlarla birlikte iş birliği kurma yolunda değerlendirmelerde de bulunduklarını kaydeden öztürk, “Data analitiği, fintechler, enerji teknolojisi ve oyun alanındaki girişimlere ilgi duyuyoruz. Aktif Ventures ile beraber fintech dünyasında çok daha görünür olup güzel projelere imza atacağız” dedi.