Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Yatırımcıların pandeminin etkisiyle dijitalleşmeye uzun vadede kayılabileceği düşüncesi, Fintech’e yatırım yapmalarına sebep oldu. CB Insights verisine göre ABD’de 2020’nin başından beri 30’dan fazla Fintech şirketi halka arz edildi. Ancak düşük kârlılık, faizlerdeki artış ve denenmemiş iş modellerinin yanı sıra ekonomideki resesyon riski, satışları da beraberinde getirdi.

Financial Times’ın analizine göre Nasdaq yıl başından bu yana yüzde 29 değer kaybederken yeni halka arz olmuş Fintech hisseleri ortalama yüzde 50’nin üstünde düşüş kaydetti. Bu şirketlerin toplam piyasa değeri 2022’de 156 milyar dolar düştü. Eğer her hisse en yüksek değerinden hesaplanırsa kayıp 460 milyar doları buluyor.

Mizuho Analisti Dan Dolev, Fintech'lerin ve özellikle dijital ödeme firmalarının insanların evde olması ve çevrimiçi alışveriş yapması sebebiyle teknoloji sektöründe pandemiden olumlu olarak yararlanan kesimlerinin başında geldiğine dikkat çekerek, “Şimdi de diğer sektörlerden önce ve hızlı düşüyorlar” yorumunu yaptı. Dolev, ikinci dalga ile tekrar bir artış görmeyi beklediğini de sözlerine ekledi.

Yatırımcı desteği sürüyor

Zorluklara rağmen yatırımcılar sektörü desteklemeye devam ediyor. En popüler fonlardan biri olan ARK Fintech, bu sene yüzde 62 düşmesine rağmen net çıkış 90 milyon dolardan az. Söz konusu hisselere girişler geçen iki sene 2,7 milyar dolar civarındaydı. Bu yıl sert bir çıkıştan sonra fonlara Haziran başından beri 31 milyon dolar girdi.

Fintech odaklı Borsa yatırım fonu Global X’in araştırma direktörü Pedro Palandrani, “2022’nin kalanında bazı şirketlerin baskı görmeye devam etmesi olası. Yükselen faizler şirketlere borç verme ve ‘şimdi al sonra öde’de zorluk yaratacak. Artan risklere rağmen sene başından beri net çıkış 40 milyon dolar civarında. Bu yatırımcının sektöre uzun vadede güvendiğini gösteriyor” dedi.