Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ford Motor Avrupa'da satacağı tüm otomobillerin 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olacağını açıkladı.

Ford, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikasını Avrupa'daki ilk elektrikli otomobil fabrikasına dönüştürmek için 30 ay içinde 1 milyar dolar yatırım yapacak.

Geçen aylarda Ford'un Avrupa'ya tedarikte bulunan Türkiye ortaklığı Ford Otosan'da büyük bir elektrikli araç yatırımı açıklamıştı.

Ford'un Avrupa faaliyetlerinin başında bulunan Stuart Rowley basın toplantısında, "Bu, Avrupa'ya olan bağlılığımızı daha da güçlendiriyor" dedi.

Ford Avrupa'da üreteceği tamamen elektrikli ilk binek otomobilin 2023 yılından itibaren bu fabrikada imal edileceğini ve fabrikada ikinci bir modelin üretilmesini de değerlendirdiğini belirtti.

Ford, Volkswagen AG ile yaptığı stratejik ortaklık kapsamında Volkswagen'in MEB elektrikli otomobil platformunu bazı modelleri üretmek için kullanacak. Rowley, Volskwagen'in MEB platformunu kullanarak üretilecek ilk otomobilin Köln'de üretilen model olacağını söyledi.

ABD'nin ikinci büyük otomobil otomobil üreticisi olan Ford, 2026'ya kadar Avrupa'da satışa sunulan tüm binek otomobillerinin elektrikli olacağını ve 2030'a kadar Avrupa'daki ticari araç satışlarının üçte ikisinin tamamen elektrikli veya şarjlı hibrit olacağını açıkladı.

Ford ayrıca, 2024 yılına kadar tüm ticari otomobillerinin şarjlı hibrit veya tamamen elektrikli olacağını açıkladı.

Ford Otosan'dan 20,5 milyar TL'lik yatırım

Ford Otosan'ın Kocaeli'nde batarya montaj fabrikasının da olacağı yeni tesisinde toplam yatırım 20,5 milyar TL olacak. Fabrikada 3 bin kişiye ilave istihdam sağlanacak.

Aralık ayının başında Resmi Gazete'de yayımlanan teşvik belgesine göre tesisin yılda 210 bin elektrikli ticari araç, 130 bin de batarya üretme kapasitesi olacak.