Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'de endeksler yeni zirve seviyeleri görürken, yeni işlem gününde de ABD ve Avrupa varlıklarında pozitif tablo göründü.

Günün ilk işlemlerinde ABD vadelileri yükseliş kaydetti. Güvercin Fed Avrupa tarafında endekslere de pozitif yansıdı. Fransız CAC 40 endeksi 6 bin 171 puanı aşarak 2000 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Asya tarafında ise endekslerin daha yatay bir görünüm sergilediği göründü. Japonya'da fiyatlamalar üzerinde Tokyo'nun vaka sayılarındaki artışa karşı yeni önlemler planladığı yönündeki haber akışı etkili oldu.

Fed tutanaklarında, tahvil alımlarının azaltılmasının zaman alacağının vurgulanmasının ardından Wall Street endeksleri, düşük hacimle de olsa yükseldi. ABD Borsalarında işlem hacmi 10 milyar hissenin altında kalarak, 2021’in en düşük seviyesinde gerçekleşti. Buna karşın S&P 500 yeni bir rekor kırmayı başardı. Apple Inc. ve Google’ın sahibi Alphabet Inc. gibi teknoloji devleri Nasdaq endeksini yukarı taşıdı.

ABD 10 yıllık tahvil getirisinin ise yüzde 1,67 seviyesi etrafında seyretti.

Fed varlık alımlarının azaltılması için zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti

Amerikan Merkez Bankası Fed’in üyeleri geçen ay gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında yüklü tahvil alımlarını azaltmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını belirttiler.

Fed’in 6-17 Mart tarihli FOMC toplantısı tutanaklarında, “Katılımcılar, Komite’nin azami istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinin gerçekleşmesi yönünde kayda değer ilave ilerleme sağlanmasının biraz daha zaman alacağını not ettiler” denildi.

Tutanaklarda, bazı katılımcıların, uzun vadeli hedeflere doğru, varlık alımlarının hızında değişiklik yapmayı gerektirecek ölçüde bir ilerleme sağlanması durumunda, bunun iletişiminin çok önceden yapılmış olması gerektiğini vurguladığı ifade edildi.

Söz konusu toplantıda Fed üyeleri aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında değişikliğe gitmemiş, borç verme faizinin en az 2023’e kadar sıfıra yakın tutulacağını öngörmüşlerdi. Fed üyeleri bu öngörüyü, ABD’de açıklanan 1,9 trilyon dolarlık devasa mali teşvikler nedeniyle büyüme tahminlerini yükseltmelerine rağmen ortaya koymuşlardı.