Advertisement
HABERLER ABONE OL

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik "1977 yılında 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi.Kadınlar günü kadına yapılan ayrımcılık, eşitsizlik ve şiddet olayları için farkındalık günü diye düşünebiliriz. Türkiye’ye baktığımız zaman da Kadınlar için kadın haklarının konuşulduğu ve kadın haklarının iyileştirilmesi ile ilgili olan önemli bir gün olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bloomberg HT yayınına katılan Gedik "Baktığımız zaman kadının eğitimi, çalışma hayatında aktif olması ve siyasi hayatta aktif olması fazla değil. Meclis’te de 121 kadın milletvekilimiz var, bu da bizim fazla temsil edilmediğimizi de gösteriyor. Nüfusun yarısı kadın, ekonomiye katkısı olmayan her kadın ve erkek bence o ülke için bir eksi ve kazanılmamış bir ekonomik güç diye düşünüyorum. Kadının mutlaka çalışma hayatı içinde olması lazım ve tabiki kadının gücü bir ülkenin kalkınması için de çok önemli" dedi.

Gedik "Yurtdışında eğitim, çevre, kadın ve sağlık gibi küresel konuları işleyen Royal Academy İnternational Trust adında bir sivil toplum kuruluşu var. Bu platform beni geçen sene onların danışma kuruluna davet etti. Bu kuruluş her sene Birleşmiş Milletlerde 11 Şubat'ta “Bilimde Uluslararası Kadın ve Kız Gününde” etkinliği düzenliyor. BM’de kürsüde konuşan tek Türk olarak benim için çok özeldi. Konuşmamda hem kadını anlattım, bizim İstanbul Gedik Üniversitesi olarak, Gedik Eğitim Vakfı olarak kadına olan dokunuşlarımızı anlattım. Neler yapıyoruz Türkiye’de teker teker irdeledik orada" ifadelerini kullandı.

Orada öne çıkanın kadının güçlendirilmesi olduğunu ifade eden Gedik "Gelişmiş ülkelerde bile çalışan kadın sayısı düşük. Yönetimde de kadına çok önem veriyorum. Ben de bir kadın işveren olarak bunu içselleştiriyorum. Çok gelişmiş ülkelerde bile yüzde 15 civarında karar merciindeki kadınların sayısı. Halka açık şirketlerde şu anda Sermaye Piyasası Kurulu yüzde 25 civarında mutlaka yönetimde kadın olmasını öneriyor. Bu belkide bir yasa haline gelirse daha iyi olur. Çünkü kadınların çalışması verimlilik getiriyor" şeklinde konuştu.

"Yönetim kurulumuzun yüzde 40'ı kadın"

Gedik "Biz kaynak sektöründeyiz. Hem yurtiçi hem yurtdışı pazarda60 senelik bir geçmişimiz var. Bizde 7 kişilik yönetim kurulunda 3 kişi kadın mevcut bu da yüzde 40’a tekabül ediyor ki ortalamalar yüzde 5’e dayanıyor. 360 milyar dolar gerekiyor ki kadının katkısının ekonomiye katılması için, bu olmazsa ekonomik kayıp çok büyük oluyor. Çok büyük şirketlerde dahi kadınlara eşit maaş verilmiyor bu da üzücü tabii" şeklinde konuştu.

2024 hedeflerine de değinen Gedik "Hedefimiz büyümek. Devamlı da yatırım yaparak büyüyen bir kuruluşuz. Kaynak, döküm ve vanada büyümemiz ve yatırım yapmamız devam edecek.. Tabii ki Türkiye’nin şartları şu an enflasyonist ortamda yatırıma çok elvermese de önceden karar almış şirketlerin yavaşlatsak da devamlı yatırımı yapmak gerekiyor. Biz artık Türkiye bazlı bir şirket değiliz, uluslararası bir şirket haline geldik. Azerbaycan’da yatırımımız var orada son 3 senedir kaynak elektrotu üretiyoruz, Hindistan’da yine bir üretim planımız var, büyük bir kısmını hallettik. Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ve Sırbistan’da satış depolarımız var ve yurtdışında büyümeye devam ediyoruz.

Biliyorsunuz ki şirketlerin Döviz geliri kazanması gerekli TL ile sağlıklı bir şirket olmaları zorlaşıyor. Hindistan’da 300-500 tonluk bir üretim hedefi var ama orada oldukça hedefi büyüteceğiz. Vanada da Suudi Arabistan’da bir vana firması kurduk, orada da ortağımız var ve satışlar yapıyoruz

Biz güneş enerjisine yatırım yapıyoruz şu anki en önemli konumuz bu. Kendi enerjimizi üretmek istiyoruz. Ağaçlandırıyoruz, her ağaçta senede 12 kilo karbon dioksit emilimi sağlıyor. Ve tabiki atıklarımızı ayırıyoruz" diye konuştu.