Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Önümüzdeki 5 yılda günümüz mesleklerinin yüzde 3’ünün yerini yapay zekâ destekli robotik otomasyonların alması bekleniyor. 2025 yılına gelindiğinde iş gücünün yüzde 50’sinin yeniden eğitilmesi gerekecek. Yine 2025’e geldiğimizde dünya genelinde 86 milyon çalışanın farklı bir işte çalışması ve dijital ekonominin yarattığı yeni mesleklerin küresel ölçekte 96 milyon kişiye ek istihdam sağlaması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta 1,7 milyon dolar değerinde yatırım alan yerli teknoloji şirketi Cerebrum Technologies Yönetim Kurulu Başkanı. Dr. Erdem Erkul, dijitalleşmenin sektörler, işgücü piyasası üzerindeki etkisi ve yeni dönem hedeflerini Bloomberg HT için değerlendirdi.

Dr. Erkul, Dijital dönüşümün ekonomilere etkisini, “Dünya tarihi, teknolojik gelişmelerin ışığında şekilleniyor. Bu içinde olduğumuz süreç ise Endüstri 4.0 yani dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılıyor. Bu da dijital dönüşümü bizler için kaçınılmaz kılıyor. Haliyle ekonomik alan da bundan payını alıyor ve etkileniyor. Bu da verimlilik, büyüme, yatırım ve istihdam alanlarını etkiliyor. Dijital dönüşüm sayesinde maliyetlerde düşüş, verimliliğin artışı, GSYH’de büyümeler, dijital dönüşüme uyum sağlamak için yatırım yapılması, artan otomasyon dalgası sayesinde de yeni istihdam şartları oluşacağını da düşünüyorum." şeklinde açıkladı.

“Yapay zekâ ile şirket verimliliklerinin yüzde 80 artış göstermesi bekleniyor”

Dr. Erkul dünya genelinde öne çıkan teknolojiler hakkında şu yorumu yaptı:

“Gelişen teknolojilerden bahsederken önce hemen ilk sıraya yapay zekâyı koymak istiyorum. Diğer sayacağım pek çok teknoloji de aslında yapay zekânın gelişimi üzerinden şekilleniyor. Peki, yapay zekâ bizlere ne gibi imkânlar sağlayacak? Bir kere yapay zekâ, bot izleme uzmanları, veri bilimcileri, otomasyon gibi yeni meslekler yaratacak. Yeni meslekler yaratması sizi ürkütmesin, insanlar yine tüm sistemlerin nihai denetimcisi olarak kalacak. Yapay zekânın kullanımının artmasıyla veri bilimcilerinin de değeri artacak. Yapay zekâ mühendisliği en kazançlı meslekler arasında olacak. Ayrıca şirket verimliliklerinin yüzde 80 artış göstermesi bekleniyor.”

“Bir diğer teknoloji nesnelerin interneti. 2025 yılına geldiğimizde 50 milyar nesne, internete bağlı olacak. Bu galaksimizde serbest dolaşan gezegen sayısına eşit. Bu teknolojinin özellikle akıllı şehirler ve akıllı evler üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Giyilebilir teknoloji ürünlerinde çok hızlı bir artış söz konusu. Günümüzde akıllı saatlerimiz, yüzüklerimiz ve benzer teknolojik aletler sayesinde, önemli yaşamsal verilerimizi, vücut sinyallerimizi, ortam verilerimizi toplayabiliyoruz ve bu verilere göre önlemler alabiliyoruz. Büyük veri, akıllı şehirler, bulut teknolojileri, dijital gerçeklik, dijital ikizler, otonom araçlar, robotik teknolojileri ve 3D teknolojilerin de hızlı artış göstereceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Dr. Erdem Erkul, Cerebrum Technologies olarak odaklanacakları konuları şöyle sıraladı:

“Çalışmalarımız, yapay zekâ, veri analitiği, robotik, blok zinciri, uygulama geliştirme, AR/VR teknolojileri ve siber güvenlik üzerinde ilerliyor. Bu teknoloji odaklarıyla şekillenmiş dijital dönüşüm çözümleri sunuyoruz. Ayrıca, sağlık, eğitim, savunma, kamu, finans, üretim, otomotiv sektörlerinde dijital dönüşüm projelerinin teknolojik kapsam, zaman, maliyet, insan kaynakları, risk, iletişim ve satın alma planlarının yapılması ve uygulanma aşamasında proje yönetimi ve uygulama danışmanlığı hizmetlerinin verilmesi.”


Cerebrum Technologies 1.7 milyon dolar yatırım aldı

7 milyon dolar değerleme tutarı üzerinden 1.7milyon dolar yatırım alan şirketin hedefi Nasdaq’a açılmak.

Dr. Erkul hedeflerini açıkladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Yatırımlar yeni kurulan şirketler için hayati rol oynuyor. Türkiye’de ekosistemin büyüyebilmesi için, inovatif girişimlere yapılan yatırımlar her geçen gün yükseliş gösteriyor. Biz de 1,7 milyon dolar değerinde bir yatırım aldık. Bu yatırım şirketimizin 7 milyon dolarlık değerleme tutarı üzerinden gerçekleşti. Gelecekte hem yerel hem de küresel ölçekte bu ekosistemi büyütüp, geliştireceğiz. Yılsonu hedefimiz, katma değerli kurumsal projelerle ülkemizde ve yurt dışında dijital dönüşümü şekillendiren bir şirket olmak, orta vadede ofislerimizin olduğu ülkelere başta olmak üzere önemli bir teknoloji ihracatçısı olabilmek. Uzun vadeli planımız ise Nasdaq’da işlem gören bir Türk teknoloji şirketi olmak.”

Dijital adaptasyonun en hızlı sağlık, bankacılık ve eğitim sektörlerinde gördüklerini belirten Erkul, "Sağlık, bankacılık ve eğitim. Tabi bununla sınırlı değil, hizmet faaliyetleri, e-ticaret, pazarlama gibi sektörler de bunu takip ediyor. Önümüzdeki 10 ile 20 yıl içerisinde, veri bilimciler, yapay zekâ uzmanları, dijital pazarlama uzmanları, robotik mühendisleri ve fintech mühendislerinin oldukça revaçta olacağını çok rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.

"Türkiye, Avrupa’da yazılım geliştiricileri listesinde 2. sırada"

Cerebrum Tech Yönetim Kurulu Başkanı. Dr. Erkul, “Teknolojik gelişme dediğimizde yazılım ve donanım teknolojileri büyük bir yer kaplıyor. Yazılım alanında gayet başarılı olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Donanım kasımızı da kuvvetlendirmek için de girişimlerde bulunmamız şart. ‘Yazılım ve Donanım Endüstrisi Başkanlığı’ kurulmasıyla bu alanlarda daha sağlam adımlar atabiliriz diye düşünüyorum. Bu dijitalleşen ekonomi ve dönüşen yetkinlikler bakımından çok anlamlı bir atılım. Önümüzdeki 5 yılda günümüzdeki mesleklerin yüzde 3’ünün yerini yapay zekâ destekli robotik otomasyon alacak. Türkiye’de bin kişi başına 2 yazılım geliştirici düşüyor. Türkiye 100 binden fazla geliştiriciye sahip Avrupa ülkeleri arasında geliştirici artış hızı en yüksek ikinci ülke ve yazılım geliştiricileri listesinde Avrupa’da 12. sıradayız.” açıklamasını yaptı.

“Türkiye’de inovatif girişimlere kamu desteği sağlanmalı”

Türkiye’de yeni girişimlerin oluşturduğu ekosistemin gelişebilmesi için öncelikle yazılım evlerine ve start-up’lara kamu desteği verilmesi gerekliliğini vurgulayan Dr. Erkul, “Teknoparklara verilen vergi muafiyetleri gibi durumları bunun dışında tutmak lazım. Yeni girişimlerin finansa erişimini kolaylaştıracak düzenlemelere gidilmesi de mutlaka karşılığını alacağımız bir hareket olacaktır. Pek çok ülkede bunu karşılamak adına start-up düzenlemeleri ve yönetmelikleri var. Oluşmaya devam ediyor. Türkiye’de bunun açıklarını bularak hem kendi ekosistemine hizmet edecek hem de dünyaya yol gösterici olarak konumunu sağlamlaştırabilir. Girişimcilik e-ticaret faaliyetlerinin bir tık ötesine geçmeli ve bir kültüre evrilmeli. Genç girişimcilere verilen desteklerin de artırılması lazım. Türkiye’deki inovatif yatırım faaliyetlerinin bir miktar kamu desteğine ihtiyacı var. İnovatif yatırım sayımızı artırmalıyız. Yerli yazılım ve donanım kullanan firmalara vergi indirimleri gibi destekler verilebilir böylelikle yerli teknoloji teşvik edilebilir.” dedi.