Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ortaya çıkan SARS benzeri 'koronavirüs'e dair endişeler gelişen ülke Borsa, para birimi ve tahvillerin 7 haftalık rallisini sona erdirdi.

Virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 80'e yükseldi, Asya ülkelerinde görülen vaka sayısı 2.700'ü aştı. Çin’de yeni yıl tatili 2 Şubat’a dek uzatıldı.

Çin yuanı benzer para birimleri arasında en kötü performansı kaydederken Şanghay borsası da 30 yılın en kötü Yeni Yıl kapanışını yaptı.

Londra'daki Principal Global Investors'ta Kıdemli Stratejist olan Seema Shah virüsün Çin hisse senetlerini ve küresel riskli varlıkları negatif etkileme ihtimali olduğuna dikkat çekerek SARS'ın geçmişte ekonomiye verdiği hasarı hatırlattı, virüsün piyasanın güvenine darbe vurabileceğini söyledi.

ABD ile imzalanan birinci faz ticaret anlaşması Çin'li sanayiciler ve ihracatçılar için görünümü iyileştirmişti. Ancak dünyanın farklı bölgelerinde de görülmeye başlayan virüsün Çinli şirketleri ve tüketimi baskılaması bekleniyor, hizmet sektörü endeksinde de virüse bağlı negatif etkilerin erken sinyallerinin görülebileceği belirtiliyor.