Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksi 2024 yılında elde ettiği kazançları sildi. Küresel para politikalarında gevşemenin öteleneceği beklentisi ve Çin'de büyüme düşüşte etkili oldu.

Fed'den Eylül'de faiz indirimi beklentisi Kasım ayına ötelenirken gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik risk iştahı azaldı. Dolarda 5. günde de rallinin devam etmesi, yerel para birimleri üzerindeki baskıyı artırdı.

Çin'de Ocak-Mart döneminde gayri safi yurt içi hasıla bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,3 artarak tahminlerin üzerinde gerçekleşti ancak detaylar toparlanmanın geçici olabileceğine işaret etti. Ülkede sanayi üretimi ve perakende satış verileri tahminlerin altında kaldı. Bu durum da satışları hızlandırdı.

Swissquote Bank Kıdemli Analisti İpek Özkardeşkaya "Çin'de güçlü büyüme rakamı Çin Borsalarına yönelik iştahı artırmadı ancak Çin büyümesinde artışın küresel enflasyonu tetikleyeceği ve büyük merkez bankalarının faiz indirim planlarını gözden geçireceği endişelerine yol açtı." ifadesini kullandı.

Çin yuanı Kasım'dan beri en düşük seviyeye indi. Endonezya rupisi dolara karşı yüzde 2'den fazla düşerek gelişen ülke paraları arasında en kötü performansı kaydetti.

MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksi yüzde 1,7 ile 17 Ocak'tan beri en büyük düşüşü kaydetti. MSCI Gelişmekte olan ülke para birimleri endeksi ise yüzde 0,3 düştü ve 2024'teki düşüş yüzde 1,8'e ulaştı.