Advertisement
HABERLER ABONE OL

COVID-19’la mücadele kapsamında hükümetlerin arka arkaya açıkladıkları destek paketleri sonrası Nisan’da tahvil ihraçları hız kazandı. Hatta gelişmekte olan ülkeler için baktığımızda rakamın 54.8 Milyar Dolar ile aylık bazda rekor seviyede gerçekleştiğini görüyoruz.

 

İhraç yapan ülkeler arasında Meksika, Endonezya, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkeler yer aldı. Ülkeler arasındaki kredi notu farklılıkları maliyet üzerinde daha fazla baskı yaratmaya başladı. JP Morgan’ın derlediği endekslere baktığımızda yatırım yapılabilir ülke notuna sahip olanlar ve olmayanlar arasındaki fark 350 baz puandan son dönemde 700 baz puana sıçradı.

 

 

 

Hatırlanacağı üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı en son 6 Şubat 2020 tarihinde, 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden 5 ve 10 yıl vadeli çift dilim bir tahvil ihracı için yetki vermişti. Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç miktarı toplam 4 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmişti. Mart 2025 vadeli tahvilin getiri oranı %4,45, kupon oranı %4,25 olarak; Mart 2030 vadeli tahvilin ise getiri oranı %5,45, kupon oranı %5,25 olarak gerçekleşmişti.