Advertisement
HABERLER ABONE OL

Goldman Sachs artan reel faizler ve resesyon ihtimalinin kuvvetlenmesi sebebiyle küresel portföyün içindeki hisse senetleri için ‘ağırlık azalt’ tavsiyesi verdi.

Aralarında Christian Mueller-Glissman’ın da olduğu stratejistler Pazartesi günü yayımladıkları notta yükselen reel faizlerin varlık sınıfları genelindeki değerlemeler için ciddi bir baskı unsuru olduğunu belirtti.

Stratejistler birçok şirketin kâr tahminlerinin negatife döndüğüne dikkat çekti. Son tahvil satış dalgasıyla birlikte resesyon ihtimalinin yüzde 40 üzerine çıktığını belirten stratejistler bunun tarihsel olarak hisse senetlerini aşağı çeken bir risk faktörü olduğunu vurguladı.

Goldman ABD Stratejisti David J. Kostin geçen hafta S&P 500 yılsonu hedefini 4 bin 300 puandan 3 bin 600’e indirmişti. Bankanın EMEA stratejisti Sharon Bell de Avrupa hisseleri için hedef fiyatını düşürürken “Ayı piyasası henüz dip noktasına ulaşmadı” diye konuştu.

Tahvil getirileri risk iştahını baskılıyor

Son dönemde enflasyon ve şahin Fed ile yükselen tahvil getirileri pazartesi günkü ABD tahvil ihaleleri sebebiyle 2020’den beri en yüksek hızda tırmandı.

ABD iki yıllık tahvil ihalesine gelen zayıf talebin ardından ihale daha yüksek faizle yenilendi. Bu durum tüm ABD tahvil getirilerinde sıçramaya yol açarken 10 yıllık getiri pazartesi gününü 24 baz puanlık yükselişle yüzde 3,9244’ten kapadı.

10 yıllık getiri bir ara yüzde 3,93’ü görerek Nisan 2010’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Glenmede Investment Management CIO’su Jason Pride Fed’in yüksek faiz oranları istediğini belirterek “Fed daha şahin bir patikada ilerlemek istiyor ve piyasalar bunu fiyatlıyor” yorumunu yaptı. Fed’in yanısıra sterlin krizi de getirileri yukarı çekiyor.

İngiltere devlet tahvillerindeki 40-50 baz puan civarındaki artış global tahvil piyasasındaki baskıyı artırıyor.