Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, şimdi Fed'in bu ayki toplantıda 50 baz puan faiz indirmesini beklediklerini ve ABD merkez bankasının diğer merkez bankaları ile koordineli bir adım atma olasılığının ortaya çıktığını kaydettiler.

Goldman ekonomistleri, koronavirüsün ABD ekonomisine yönelik risklerinin arttığı bir ortamda, Fed için faiz beklentilerini üç günde ikinci kez revize ederek, Fed'in 17-18 Mart toplantısında veya daha önce harekete geçebileceği tahmininde bulundular. Goldman, Cuma günü söz konusu toplantıda 25 baz puan faiz indirimi tahmininde bulunmuştu, ancak şimdi Fed'in parasal gevşemeye gitmek için bu toplantıyı beklemeyebileeğini düşünüyorlar.

Jan Hatzius başkanlığındaki Goldman ekonomistleri, Pazar günü müşterileri için hazırladıkları notta, "Risk aşağı yönde, en azından zamanlama açısında," dedi ve "Özellikle, Önümüzdeki birkaç haftalık dönemde, belki de gelecek hafta, koordineli bir gevşeme için iyi bir şans var" değerlendirmesinde bulundu.

Goldman'ın görünümdeki bu değişikliğinin perde arkasında, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü ABD merkez bankasının ABD ekonomisini desteklemek için "uygun adımı atacağı" yolundaki açıklaması ve Cumartesi günü Çin'de imalat faaliyetinin Şubat ayında rekor seviyeye düştüğünü gösteren veri vardı.

Goldman, "Powell'ın Cuma günkü açıklaması bize küresel merkez bankacıların virüsten kaynaklanan aşağı yönlü riskler üzerinde yoğun bir şekilde odaklandığını işaret ediyor," dedi ve "Koordineli hareketin güven üzerindeki etkisinin tek tek yapılan hareketlerin toplamından daha büyük olacağı görüşünde olduklarını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez bankaları, Lehman Brothers Holdings Inc.'nin batışının küresel krizi tetiklemesi ile birlikte Fed ve diğer büyük merkez bankalarının birlikte harekete geçtiği Ekim 2008'den beri hiç koordineli hareket etmedi.

Goldman, Fed'in yılın ilk yarısında toplam 100 baz puanlık bir faiz indirimine gidebileceği tahmininde bulundu. Banka Cuma günkü açıklamasında söz konusu dönemde 75 baz puanlık indirim bekliyordu.