Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın önceki seansta yüzde 2 sıçraması sonrası, ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesinin Fed'in faiz artış yolundaki vites küçültme umutlarını artırmasıyla geriledi.

Spot altın, Perşembe günü 1.800 doları geçerek Ağustos ortasından beri ilk kez bu seviyeyi geçerken bu hafta yüzde 2,4 artış kaydetti.

Agresif sıkılaştırma, yılın büyük bölümünde değerli metal üzerinde baskı oluştururken Fed'in daha az şahin olmaya başlayacağına dair iyimserlik, dolar ve tahvil getirilerinin gerilemesine neden olurken değerli metal geçen ay yüzde 8,3'lük bir kazanç sağladı.

Küresel piyasalarda altının yükselişi sonrası gram altında da rekor seviyeler görüldü. Perşembe günü 1.080 TL'yi aşarak rekor kıran gram altın bu seviyenin etrafındaki seyrini sürdürüyor.

Singapur'daki ING Groep NV Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, "Enflasyonun düşmeye başladığına dair diğer işaretler, giderek daha az şahin bir Fed görebileceğimizi gösteriyor. Bu durum altın fiyatları için destekleyici olabilir” ifadelerini kullandı.

Çin'in sıkı virüs kontrollerini gevşetme hamleleri de, Asya'nın en büyük ekonomisinde külçeye daha fazla destek verebilecek bir büyüme toparlanması olacağına dair iyimserliği artırıyor.