Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Figopara Yönetim Kurulu üyesi ve Gelirden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bulut Arukel, 2023 yılında yurt içinde açık bankacılık alanında bir satın alma yapacaklarını, bunun dışında finansal teknoloji ve çözüm veren iki farklı satın almanın daha gündemlerinde olduğunu söyledi. E-Logo Genel Müdürü Başak Kural ile Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel'in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Arukel, KOBİ'nin kullandığı tek platform olma hedefi doğrultusunda KOBİ'nin kullandığı farklı platformları tek platformda birleştirmeyi hedeflerinin altını çizdi. Üç ay önce Dubai'de bir ofis açıklarını ve işlemlerin başladığını belirten Arukel, "Şu anda İngiltere'de ofis açma planlarımız var. Ekimiz şu anda pazar analizi gerçekleştiriyor. Çok güçlü bir banka ortaklığımızla birlikte orada bir ofis açacağız" dedi.

'Stratejik işbirliklerinin de gücüyle aylık 10 bin KOBİ hedefliyoruz'

Program'da eLogo ile yaptıkları stratejik işbirliğinin önemine de vurgu yapan Aruken, "Şu an her ay 1.000 tane KOBİ Figopara'yı aktif olarak kullanıyor. 2023 yılının aralık ayında bu rakamı aylık 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun da yüzde 45'ini stratejik işbirlikleri ile yapmayı planlıyoruz" dedi. Logo'nun hali hazırda yönettiği çok büyük bir KOBİ segmenti olduğunu belirten Arukel, eLogo ile beraber amaçlarının bu KOBİ'lere finansmanı çok daha rahat gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.

Geleneksel model ve bankacılık sisteminden biraz daha dışarıya çıkarak gerçek ticaretin analizinin ve skorlanmasının yapılarak KOBİ'lere daha fazla limit sağlanmasının yanı sıra daha hızlı nakde ulaşımı gerçekleştirdiklerini söyleyen Arukel, "Bizim yaptığımız en büyük farklılıklardan birisi e-fatura ve e-defter verilerini kullanarak yenilikçi bir algoritma ile beraber bir skorlama çalışıyoruz. Bunun için en iyi ortaklardan biri de eLogo. Çünkü eLogo'daki e-fatura verilerini kullanarak eLogo tedarikçilerinin çok daha verimli, çok daha hızlı ve çok daha ucuza finansmana erişimlerini sağlıyoruz. 2023 yılında eLogo ile çalışan tüm KOBİ'lerin aktif olarak finansmana eLogo ve Figopara platformları üzerinden erişebilecekleri bir model oluşturacağız" diye konuştu.

'İşlem hacmimiz 10 milyar TL'yi geçti'

KOBİ'lerin finansmana ulaşması ve finansmanın kolayca pazara inmesi anlamında 2022 yılının zor bir yıl olduğunu vurgulayan Arukel, buna karşın şirket olarak oldukça iyi bir yılı geride bıraktıklarını belirtti. Figopara'nın 2022 yılında aktif olarak 10 binden fazla KOBİ'ye ulaştığını kaydeden Arukel, gerçekleştirdikleri işlem hacminin ise yaklaşık 4 kat artarak 10 milyar TL'yi geçtiğini belirtti. 2022'de yılın en büyük fintech yatırımlarından birini gerçekleştirdiklerini ve 50 milyon dolar değerleme üzerinden 11 milyon dolar yatırım aldıklarını ifade eden Arukel, KOBİ'nin alacağından vereceğine tüm sistemlerini yönetebileceği bir platform olarak yılı kapattıklarını vurguladı.

'Gömülü finans ile işletmelerin nakit akışına destek vermek istiyoruz'

E-Logo Genel Müdürü Başak Kural ise dünyanın gömülü finansa doğru gittiğini söyledi. Kural, "Hem bireysel kullanıcılar olarak hem de kurumsal tarafta ekran değiştirmeden deneyimi iyileştirerek, bulunduğumuz yerde verimli bir şekilde ihtiyaç duyduğumuz ürüne, hizmete, krediye ulaşmak istiyoruz. Biz ERP kullanıcılarının bankalara bağlantısını en önemli konulardan bir tanesi olarak gündeme getirmiştik. Yani ERP'nin içindeyken daha yaptığı EFT'yi havaleyi bankaya otomatik göndermek ve aynı şekilde ERP'nin içinde de işlemlerin otomatik muhasebeleştirmesini sağlayarak kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştırıyorduk. Biz mevzuatın izin vermesiyle birlikte yine ERP'nin içinde gömülü finans hizmetlerine devam edeceğiz" dedi. Figopara ile e-Logo'nun yaptığı işbirliğine değinen Kural , "Sektörde bu tarz işbirlikleri hızla devam edecek. Biz de bunun iyi oyun kurucularından biriyiz. Zira ERP tarafında 100 binin üzerinde e-fatura tarafında da 150 bine yaklaşan müşteri portföyümüz var. Gömülü finans işi konuşurken, B2B'de kurumsalda, KOBİ'de en çok müşterinin olduğu ekranlardayız. Bu anlamda elimizdeki verileri, izinli veri tabanını müşterilerimizin ihtiyacına yönelik önceliklendirerek, ihtiyaçlarını tespit ederek Figopara ile birlikte ihtiyaç duydukları anda onların nakit akışına destek vermek hedefi ile ilerliyoruz." diye konuştu.