Advertisement

Doğalgaza gelen son zamların ardından gübre sektörü ürünün satılamayacak seviyeye gelmesinden endişeli.

Bloomberg HT yayınına katılan Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Başkanı Metin Güneş, şu aşamada gübrede bir fiyat sorunu olduğunu, üretici ve ithalatçıların maliyetleri birebir fiyatlara yansıtmadığını söyledi.

Güneş, "Eldeki stoklar azaldıkça fiyatlar ürüne yansıyacak. Ama yansıması satış anlamına gelmiyor. Ürün satılamaz bir miktara geliyor" diye konuştu.

Gaz kullanımı 9 aydaki ortalamayı aşana yüzde 50'lik fiyat farkı

BOTAŞ Kasım tarifelerinde sanayi abonelerine yüzde 48 zam yaparken, aralarında gübrenin de olduğu bazı sektörlerin gaz kullanımına fiyat farkı getirdi.

Buna göre BOTAŞ'tan doğalgaz satın alan ve petrol/petrokimya/kimya, gübre, ametal ve metal
grubu sektörlerinde faaliyet gösteren kademe-2 müşterilerinin 2021 yılı ilk 9 ayındaki fiili tüketimlerinin aylık ortalamasının yüzde 60’ına kadarki 2021 Yılı Kasım ayı fiili tüketim miktarları için son tarifedeki 'Elektrik Üretimi Amacı Dışındaki Kullanım' için geçerli olan kademe-2 fiyatı uygulanacak.

Yüzde 60’ının üzerindeki 2021 yılı Kasım ayı fiili tüketim miktarları için ise 'Elektrik Üretimi Amacı Dışındaki Kullanım' için geçerli olan kademe-2 fiyatının yüzde 50 fazlası uygulanacaktır.

Tarifede kademe-2 fiyatı sanayi abonelerine uygulanan kademeye işaret ediyor. Son zamla birlikte kademe-2 fiyatı bin metreküp için 3 bin 500 TL'ye çıkmıştı.